Smażone banany. Przepis na najlepszy deser świata
Smażone banany to przepyszna słodka przekąska. Najlepiej smakuje na ciepło. W wersji na bogato możecie podać je z kulka lodów waniliowych lub bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Palce lizać! Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- odrobina cynamonu, kardamonu lub wanilii
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cynamon lub inne przyprawy.
- Owoce dokładnie myjemy, następnie banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na rozpuszczonym sosie.
- Smażymy chwile z każdej strony, delikatnie obracamy.
- Pomarańcze kroimy na pół, jedna połówkę obieramy i kroimy w kostkę. Z drugiej połówki wyciskamy sok.
- Pomarańcze wrzucamy na patelnie, podlewamy sokiem i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze