Trwa ładowanie...
d2sk6an
Agata Witowska

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

Przepis

Wieprzowina często gości na polskich stołach. Aby w pełni docenić smak tego mięsa, zamiast klasycznego schabowego, warto przygotować delikatne polędwiczki. Podane w aromatycznym sosie będą pyszną propozycją na rodzinny obiad. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

d2sk6an
4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.kulinarneprzygodygatity.pl
Źródło: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki

2 polędwiczki wieprzowe
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
pieprz
200 g śmietany 18 proc.
250 g pieczarek
olej do smażenia

Przepis

Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.
Zobacz także: Torcik truskawkowy z biszkoptami

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
Share
d2sk6an

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
Więcej tematów
d2sk6an