Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Wieprzowina często gości na polskich stołach. Aby w pełni docenić smak tego mięsa, zamiast klasycznego schabowego, warto przygotować delikatne polędwiczki. Podane w aromatycznym sosie będą pyszną propozycją na rodzinny obiad. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
2 polędwiczki wieprzowe
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
pieprz
200 g śmietany 18 proc.
250 g pieczarek
olej do smażenia
Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.
Zobacz także: Torcik truskawkowy z biszkoptami
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze