Trwa ładowanie...
ycipk-3fk5if
ycipk-3fk5if

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

Przepis

Wieprzowina często gości na polskich stołach. Aby w pełni docenić smak tego mięsa, zamiast klasycznego schabowego, warto przygotować delikatne polędwiczki. Podane w aromatycznym sosie będą pyszną propozycją na rodzinny obiad. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Trwa ładowanie...
ycipk-3fk5if
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Polędwiczki wieprzowe  w śmietanie
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki

2 polędwiczki wieprzowe
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
pieprz
200 g śmietany 18 proc.
250 g pieczarek
olej do smażenia

Przepis

Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.
Zobacz także: Torcik truskawkowy z biszkoptami

ycipk-3fk5if
Polędwiczki wieprzowe w śmietanie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3fk5if
ycipk-3fk5if
ycipk-3fk5if
ycipk-3fk5if
ycipk-3fk5if