Trwa ładowanie...
d1bkw75
d1bkw75

Rabarbar w wódce

Przepis

Domowe nalewki to tradycja naszych dziadków. Do nietypowych smaków z pewnością warto zaliczyć rabarbar z wódką. Proste składniki, 4 tygodnie cierpliwości i gotowe!

3.5
(117 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Rabarbar w wódce
www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 8 młodych łodyg rabarbaru
  • 1/2 filiżanki miodu akacjowego lub cukru pudru
  • 3 i 3/4 filiżanki wódki
Przepis

Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem – w zależności od tego, jak słodki trunek chcemy uzyskać. Potrząsamy słojem, aby wszystkie kawałki rabarbaru otoczyły się miodem lub cukrem. Przykrywamy nieszczelnie i zostawiamy na noc, aby rabarbar puścił sok. Drugiego dnia wlewamy do słoja wódkę i potrząsamy naczyniem. Zamykamy je szczelnie i zostawiamy na 4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Kiedy napój jest gotowy, możemy pić go solo z lodem lub komponować z jego udziałem letnie drinki.
Zobacz także: zawijane ciasto z rabarbarem

Rabarbar w wódce
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

486
49
Share
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów
d1bkw75