Rabarbar w wódce
Domowe nalewki to tradycja naszych dziadków. Do nietypowych smaków z pewnością warto zaliczyć rabarbar z wódką. Proste składniki, 4 tygodnie cierpliwości i gotowe!
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Drinki i shoty
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 8 młodych łodyg rabarbaru
- 1/2 filiżanki miodu akacjowego lub cukru pudru
- 3 i 3/4 filiżanki wódki
Przepis
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem – w zależności od tego, jak słodki trunek chcemy uzyskać. Potrząsamy słojem, aby wszystkie kawałki rabarbaru otoczyły się miodem lub cukrem. Przykrywamy nieszczelnie i zostawiamy na noc, aby rabarbar puścił sok. Drugiego dnia wlewamy do słoja wódkę i potrząsamy naczyniem. Zamykamy je szczelnie i zostawiamy na 4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Kiedy napój jest gotowy, możemy pić go solo z lodem lub komponować z jego udziałem letnie drinki.
Zobacz także: zawijane ciasto z rabarbarem