Rabarbar w wódce
Domowe nalewki to tradycja naszych dziadków. Do nietypowych smaków z pewnością warto zaliczyć rabarbar z wódką. Proste składniki, 4 tygodnie cierpliwości i gotowe!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 8 młodych łodyg rabarbaru
- 1/2 filiżanki miodu akacjowego lub cukru pudru
- 3 i 3/4 filiżanki wódki
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy miodem lub zasypujemy cukrem – w zależności od tego, jak słodki trunek chcemy uzyskać. Potrząsamy słojem, aby wszystkie kawałki rabarbaru otoczyły się miodem lub cukrem. Przykrywamy nieszczelnie i zostawiamy na noc, aby rabarbar puścił sok. Drugiego dnia wlewamy do słoja wódkę i potrząsamy naczyniem. Zamykamy je szczelnie i zostawiamy na 4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Kiedy napój jest gotowy, możemy pić go solo z lodem lub komponować z jego udziałem letnie drinki.
Zobacz także: zawijane ciasto z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski