Trwa ładowanie...
d2ymkrl
31-08-2020 11:12

Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze

Przepis

Podroby niesłusznie uchodzą za produkt drugiej kategorii. A przecież odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne. Tym razem proponujemy klasyk polskiej kuchni - wątróbkę duszoną z jabłkami. Przepis z bloga "Daylicooking".

d2ymkrl
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 większe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jabłka (najlepsze będą papierówki)
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przepis
  • Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek, a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki (bez obierania).
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  • Na dnie naczynia ułóż cząstki jabłek i posyp je delikatnie majerankiem.
  • Wątróbkę oprósz pieprzem i mąką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
  • Wątróbkę ułóż w naczyniu do zapiekania na jabłkach.
  • Na maśle na którym smażyły się wątróbki, zeszklij lekko cebulę i czosnek, a potem ułóż je na wątróbce.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 15-20 minut.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
d2ymkrl
Więcej tematów
d2ymkrl