Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze
Podroby niesłusznie uchodzą za produkt drugiej kategorii. A przecież odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne. Tym razem proponujemy klasyk polskiej kuchni - wątróbkę duszoną z jabłkami. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek, a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki (bez obierania).
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- Na dnie naczynia ułóż cząstki jabłek i posyp je delikatnie majerankiem.
- Wątróbkę oprósz pieprzem i mąką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
- Wątróbkę ułóż w naczyniu do zapiekania na jabłkach.
- Na maśle na którym smażyły się wątróbki, zeszklij lekko cebulę i czosnek, a potem ułóż je na wątróbce.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 15-20 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze