Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem
Dobrze zrobiona wątróbka to nie tylko smaczne danie, ale przede wszystkim wartościowa propozycja na obiad. W połączeniu z jabłkami zachwyci smaków nawet niejadków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- kawałek pora (jasnozielona część)
- 1 duże jabłko (np. szara reneta, antonówka, bojken)
- 200ml śmietany 18 proc.
- mąką do obtoczenia wątróbki
- olej do smażenia
- sól, pieprz i pieprz ziołowy
- majeranek
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony (po 2-3 minuty). Cebulę pokroić w piórka, pora w plasterki. Wątróbkę odsunąć na bok patelni, a na środek wyłożyć cebulę i por, smażyć mieszać, aż zacznie się rumienić. Wątróbkę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Zobacz także: pyszne i proste pietruszkowe kopytka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze