Trwa ładowanie...
d26g8c4
d26g8c4
x-news/RUPTLY

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem

Przepis

Dobrze zrobiona wątróbka to nie tylko smaczne danie, ale przede wszystkim wartościowa propozycja na obiad. W połączeniu z jabłkami zachwyci smaków nawet niejadków.

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d26g8c4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem
www.obiadgotowy.blogspot.com
Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem
Składniki
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora (jasnozielona część)
  • 1 duże jabłko (np. szara reneta, antonówka, bojken)
  • 200ml śmietany 18 proc.
  • mąką do obtoczenia wątróbki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • majeranek
Przepis

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony (po 2-3 minuty). Cebulę pokroić w piórka, pora w plasterki. Wątróbkę odsunąć na bok patelni, a na środek wyłożyć cebulę i por, smażyć mieszać, aż zacznie się rumienić. Wątróbkę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Zobacz także: pyszne i proste pietruszkowe kopytka

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d26g8c4

Podziel się opinią

4
Share
d26g8c4
d26g8c4

d26g8c4
d26g8c4
d26g8c4