Trwa ładowanie...
d4j72ok
27-05-2022 11:28

Wątróbka cielęca w czerwonym winie

Przepis

Najlepszym sposobem przyrządzenia wątróbki jest jej duszenie. Dzięki temu lepiej smakuje i może stać się bazą różnych wariacji kulinarnych. Mamy dla was przepis na cielącą wątróbkę duszoną w czerwonym winie.

d4j72ok
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: 1
Składniki
  • 750 g cielęcej wątróbki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 4 łyżki zielonej pietruszki
  • 60 g czerwonego wytrawnego wina (najlepsze VR Hardys Merlot)
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Wątróbkę pokrajać w cienkie plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oleju (najwyżej 4-5 minut), posolić, dodać pieprz, przykryć i trzymać w cieple.
  • Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrojoną szynkę.
  • Gdy cebula się zrumieni, dodać wino, wymieszać i gotować, aby wino odparowało, polać wątróbkę, posypać natką i podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wątróbka cielęca w czerwonym winie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d4j72ok

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
d4j72ok
Więcej tematów
d4j72ok