Mini pączki serowe. Pyszny deser jak u mamy
Mięciutkie, puszyste i pyszne. Takie właśnie są te malutkie pączusie serowe. Idealne sprawdzą się do popołudniowej kawy, a smakują o niebo lepiej, niż te kupione w cukierni. Przekonaj się sam! Przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 350 g sera twarogowego,
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 ml spirytusu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia (ok. ¾ l)
- dodatkowo: odrobina oleju do formowania pączków, cukier puder do posypania pączków
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!!
W rondlu grzejemy olej. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ser i spirytus. Wszystkie "mokre" składniki dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy serowej. Zarabiamy rękami lub robotem do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być zwarte, ale lepkie. Ręce smarujemy olejem. Odrywamy kawałeczek ciasta i formujemy kulki. Co jakiś czas można ponownie posmarować ręce odrobiną oleju (pozwoli to na uzyskanie zgrabnych pączków). Na gorący olej wrzucamy pączki. Nie wszystkie na raz. Wrzuć po 10, tak, żeby każdy z nich mógł się swobodnie wydobyć na powierzchnię. Pączków nie trzeba obracać . Jeśli mają wystarczająco miejsca w rondelku, same się obracają. Po zarumienieniu odcedzamy (najlepiej na durszlak wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu). Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Zobacz także wideo: Puszyste pączki nie tylko na tłusty czwartek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze