Szybkie trójkątne pączki kokosowe
Karnawał to czas, kiedy możemy bezkarnie zajadać się faworkami, oponkami czy pączkami. Warto przetestować kilka przepisów, zanim wybierzemy sów ulubiony. Monika poleca szybkie pączki o delikatnym kokosowym aromacie. Są mięciutkie i puszyste. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 350 g mąki
- 25 g drożdży
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g cukru białego
- szczypta soli
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
Ponadto:
- ok. 1 ½ szklanki cukru pudru na lukier
- płatki lub wiórki kokosowe
- 1 l oleju rzepakowego do smażenia
Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką, ale kleistą konsystencję.
Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizzę. Trójkąciki z ciasta rozdzielamy, żeby się nie posklejały, przykrywamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką na ok. 15 min.
W tym czasie rozgrzewamy olej. Wykonujemy próbę smażenia, czyli wrzucamy na rozgrzany olej 1 trójkącik i sprawdzamy, czy się rumieni, jednocześnie zwiększając swoją objętość. Pączki smażymy z dwóch stron, powoli, żeby miały czas na wyrośnięcie.
Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika.
Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący. Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze