Trwa ładowanie...
darfvea

Oponki

123
Źródło: 123

Oponki to rodzaj ciastek, które często porównuje się do tradycyjnych pączków. Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Uwielbiają je i dzieci, i dorośli.

Oponki to deser, który świetnie sprawdzi się w okresie karnawałowym. Chociaż zdecydowanie nie jest to dietetyczna i niskokaloryczna potrawa, smak domowych oponek jest warty grzechu. Podobnie jak tradycyjne pączki czy faworki, ten rodzaj ciastek smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie podajemy z cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Jeśli są dobrze wykonane, powinny być lekkie i puszyste.

Chociaż w każdym domu przepis na oponki może być inny, najczęściej spotkamy się z oponkami przyrządzonymi z sera białego lub serka homogenizowanego. W niektórych regionach zobaczymy także z oponki z ciasta drożdżowego.

Oponki serowe
Na oponki serowe jest wiele przepisów, a każdy z nich jest nieco inny. Jedni uwielbiają oponki zrobione z serka homogenizowanego, inni przekonują, że jedynie tradycyjny ser biały będzie nadawał się do wyrobienia idealnego ciasta. Faktycznie, użycie serka homogenizowanego wiąże się z tym, że będziemy musieli dodać do naszych oponek więcej mąki, przez co nasze ciastka mogą się stać twardsze. Każdy powinien jednak sięgać po swoje ulubione i sprawdzone przepisy.

Oponki serowe – przygotowanie
Przygotowanie takich oponek nie jest skomplikowane. Wystarczy, że do jednego naczynia wsypiemy odpowiednie składniki: mąkę pszenną, jaja, cukier zwykły oraz waniliowy i oczywiście ser. Większość przepisów sugeruje, by do zrobienia oponek wykorzystywać ser biały półtłusty lub tłusty. Najlepiej jeśli wcześniej zmielimy go lub przeciśniemy przez praskę. Następnie wszystkie składniki należy zmiksować tak, by wytworzyła się jednolita masa.

Kolejnym krokiem jest formowanie oponek. By to zrobić, należy rozwałkować ciasto i przy użyciu specjalnej formy (lub zwykłej szklanki) wycinać okrągłe kształty. Nie zapomnijmy też o zrobieniu dziurki na środku naszych oponek.

Następnie nasze ciastka należy smażyć na głębokim tłuszczu. Niektórzy używają do tego celu oleju, a inni tradycyjnego smalcu.

Oponki – z czym podać
Oponki tradycyjnie podaje się posypane cukrem pudrem, jednak możemy nieco urozmaicić nasz deser. Wierzch ciastek możemy polać lukrem i ozdobić drobnymi cukierkami lub zaserwować nasze oponki z pysznym musem malinowym. Niektórzy cukiernicy oblewają je także czekoladą.

darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj