Naleśniki z mąki amarantusowej. Wyjdą przepyszne
"Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej to pyszna propozycja na zdrowe placuszki, które można przygotować z nadzieniem lub sosem na słodko oraz w wersji wytrawnej. Przyznam, że w obu tych postaciach świetnie smakują nawet bez jakichkolwiek dodatków" - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Kalorie: | 200 kcal |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa (około 100 g)
- 1 łyżka stopionego masła
* W wersji na słodko:*
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/ksylitolu/miodu itp.
W wersji na słono:
- 1/2 łyżeczki soli
Roztrzepane jajka należy połączyć z wodą, mlekiem oraz solą lub dowolnym słodzidłem. Następnie wsypać mąkę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut, aby "odpoczęło" i po tym czasie dodać stopione masło - delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę. Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze