Amarantus w kuchni - łatwe przepisy
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.
[ **Sorgo - bezglutenowy hit?** ]( http://kuchnia.wp.pl/sorgo-bezglutenowy-hit-6054905031410305a )
Zboże XXI wieku
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.
Amarantus na zdrowie i urodę
Nasiona szarłatu to przede wszystkim doskonałe źródło energii - 100 gramów ziaren amarantusa dostarcza nam 414 kalorii. W produkcie tym znajdziemy również cenne dla naszego organizmu białko, a także węglowodany oraz tłuszcze - przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu. Z kolei błonnik w składzie amarantusa pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, dzięki czemu polecany jest dla osób, które są na diecie odchudzającej.
Dzięki obecności antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, przysmak ten korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a także opóźnia proces starzenia się. Amarantus to również doskonałe źródło skwalenu uważanego za eliksir młodości. Związek ten poprawia kondycję skóry, a ponadto usprawnia pracę wątroby i trzustki.
Spożywając regularnie te małe ziarenka dostarczymy organizmowi spore dawki wapnia oraz magnezu, czyli pierwiastków niezbędnych dla właściwego funkcjonowania układu kostnego i nerwowego. W składzie amarantusa znajdziemy też żelazo, potas, cynk i witaminy A, C, E oraz B.
Ciasteczka z amarantusem
Składniki: opakowanie wiórków kokosowych (100 g), 1 szklanka poppingu z amarantusa (inaczej amarantusa ekspandowanego), 3 dojrzałe banany.
Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem w misce, dodać wiórki kokosowe i amarantus. Całość wymieszać i zacząć formować nieduże kulki, które należy delikatnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 170 stopni C (w tym pierwsze 10 minut na termoobiegu).
Chleb z amarantusem
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa, 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki gryczanej, 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, 500 ml wody, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, cukru i odrobiny ciepłej wody, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W dużej misce umieścić i wymieszać składniki suche, a następnie dodać zaczyn, olej i wodę. Dokładnie wymieszać składniki, gdy masa będzie zbyt gęsta należy dodać wody. Masę wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przed pieczeniem powinno wyrosnąć jeszcze przez godzinę, a następnie piec w 190 stopniach C przez ok. 50 minut.
Kotleciki z indyka i amarantusa
Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka, 3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa, 4 suszone pomidory + 2 łyżki z zalewy, 3 łyżki wody i przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, kolendra, kurkuma, oregano), świeża natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso zmielić z pomidorami do miski. Dodać wodę, 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, amarantus oraz przyprawy. Połączyć składniki i zacząć formować niewielkie kotleciki. Przed smażeniem na suchej patelni warto obtoczyć je w oliwie po pomidorach. Smażyć 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Jaglanka z amarantusem
Składniki na dwie porcje: 5 łyżek kaszy, 2 łyżki ziaren amarantusa, 2 szklanki wody, 2 łyżki masła, świeże lub suszone owoce wedle uznania, cynamon do smaku.
Przygotowanie: wodę zagotować i dodać kaszę, amarantus i masło, gotować przez pół godziny, raz po raz mieszając. Odstawić pod przykryciem na 15 minut, a następnie dodać owoce i ponownie wymieszać.
mp/WP Kuchnia