Amarantus w kuchni - łatwe przepisy
Zboże XXI wieku
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.
[ **Sorgo - bezglutenowy hit?** ]( http://kuchnia.wp.pl/sorgo-bezglutenowy-hit-6054905031410305a )
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.