Amarantus w kuchni - łatwe przepisy

Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.

[ **Sorgo - bezglutenowy hit?** ]( http://kuchnia.wp.pl/sorgo-bezglutenowy-hit-6054905031410305a )

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zboże XXI wieku

Obraz
© 123RF.COM

Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dziś przebojem wraca do polskich kuchni. Najczęściej występuje w formie mąki, która wzbogaci smak wypieków i makaronów. Popularną formą jest również popping, czyli preparowane nasionka amarantusa. Przypominają nieco popcorn i doskonale smakują z mlekiem lub jogurtem. Cenną informacją jest fakt, że ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw mogą je spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię.

/ 6Amarantus na zdrowie i urodę

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona szarłatu to przede wszystkim doskonałe źródło energii - 100 gramów ziaren amarantusa dostarcza nam 414 kalorii. W produkcie tym znajdziemy również cenne dla naszego organizmu białko, a także węglowodany oraz tłuszcze - przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu. Z kolei błonnik w składzie amarantusa pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, dzięki czemu polecany jest dla osób, które są na diecie odchudzającej.

Dzięki obecności antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, przysmak ten korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a także opóźnia proces starzenia się. Amarantus to również doskonałe źródło skwalenu uważanego za eliksir młodości. Związek ten poprawia kondycję skóry, a ponadto usprawnia pracę wątroby i trzustki.

Spożywając regularnie te małe ziarenka dostarczymy organizmowi spore dawki wapnia oraz magnezu, czyli pierwiastków niezbędnych dla właściwego funkcjonowania układu kostnego i nerwowego. W składzie amarantusa znajdziemy też żelazo, potas, cynk i witaminy A, C, E oraz B.

/ 6Ciasteczka z amarantusem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: opakowanie wiórków kokosowych (100 g), 1 szklanka poppingu z amarantusa (inaczej amarantusa ekspandowanego), 3 dojrzałe banany.

Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem w misce, dodać wiórki kokosowe i amarantus. Całość wymieszać i zacząć formować nieduże kulki, które należy delikatnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 170 stopni C (w tym pierwsze 10 minut na termoobiegu).

/ 6Chleb z amarantusem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa, 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki gryczanej, 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, 500 ml wody, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, cukru i odrobiny ciepłej wody, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W dużej misce umieścić i wymieszać składniki suche, a następnie dodać zaczyn, olej i wodę. Dokładnie wymieszać składniki, gdy masa będzie zbyt gęsta należy dodać wody. Masę wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przed pieczeniem powinno wyrosnąć jeszcze przez godzinę, a następnie piec w 190 stopniach C przez ok. 50 minut.

/ 6Kotleciki z indyka i amarantusa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka, 3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa, 4 suszone pomidory + 2 łyżki z zalewy, 3 łyżki wody i przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, kolendra, kurkuma, oregano), świeża natka pietruszki.

Przygotowanie: mięso zmielić z pomidorami do miski. Dodać wodę, 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, amarantus oraz przyprawy. Połączyć składniki i zacząć formować niewielkie kotleciki. Przed smażeniem na suchej patelni warto obtoczyć je w oliwie po pomidorach. Smażyć 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

/ 6Jaglanka z amarantusem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na dwie porcje: 5 łyżek kaszy, 2 łyżki ziaren amarantusa, 2 szklanki wody, 2 łyżki masła, świeże lub suszone owoce wedle uznania, cynamon do smaku.

Przygotowanie: wodę zagotować i dodać kaszę, amarantus i masło, gotować przez pół godziny, raz po raz mieszając. Odstawić pod przykryciem na 15 minut, a następnie dodać owoce i ponownie wymieszać.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść