Masło orzechowe nie tylko na śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Zamiast kupić, zrób sam

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli kiedykolwiek czytałeś etykiety na słoikach masła orzechowego, które są dostępne w sklepie, na pewno zauważyłeś, że mogą one zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty. Ale mamy na to sposób.

Dysponując dobrym blenderem możesz przygotowywać domowe smarowidło z samych orzechów - bez zbędnych substancji słodzących i konserwantów, a nawet bez soli. Przygotuj je samodzielnie, a już nigdy nie zechcesz kupić go w sklepie.
Zobacz wideo poniżej: Tajaska sałatka z masłem orzechowym. Mniam!

/ 6Źródło zdrowia?

Obraz
© 123RF.COM

Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W maśle orzechowym znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, która wpływa na pracę narządu wzroku oraz prawidłowy rozwój kości, jak także witaminę E zapewniającą prawidłowy metabolizm.

Masło orzechowe zawiera również niacynę oraz kwas foliowy, które odpowiadają za efektowne funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. A czy wiedzieliście, że jest ono polecane szczególnie wegetarianom oraz sportowcom? A to dlatego, że zawiera pokaźną dawkę lekkostrawnego białka roślinnego.

/ 6Masło orzechowe a dieta

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli starasz się dbać o linię, wbrew powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowane właśnie masłem orzechowym. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi potrzebne minerały, witaminy i składniki odżywcze, a o pustych kaloriach i szkodliwych nasyconych tłuszczach możesz zapomnieć!

/ 6Masło orzechowe na odchudzanie?

Obraz
© 123RF.COM

Oczywiście, że tak! Najnowsze badania pokazują, że regularne jedzenie masła orzechowego, może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Ale nie popadaj w zbytnią euforię - nie traktuj tej informacji jako zachęty do przejścia na dietę, której podstawą jest masło orzechowe… We wszystkim należy zachować umiar - łyżeczka lub dwie dziennie wystarczą. Jedząc odpowiednie ilości masła orzechowego, dodatkowo regularnie ćwicząc i spożywając niewielkie posiłki, zauważysz oczekiwane efekty.

/ 6Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

Zapewne nie raz widziałeś w amerykańskich filmach, jak wygląda śniadanie ich bohaterów – kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem, miseczka z płatkami i szklanka soku. Taki zestaw bardzo często gości także w realnym życiu przeciętnego Amerykanina.

W USA masło orzechowe jest podstawą nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i deserów. Coraz częściej można spotkać je także na polskich stołach podczas śniadań i kolacji, a także obiadów - jako składnik sosów. Masło orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych - jest niezwykle uniwersalne i pasuje w zasadzie do wszystkiego.

/ 6Zrób sam!

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie:
Orzechy upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią, a następnie przełóż je do blendera i przez kilka sekund miksuj na najwyższych obrotach. Pamiętaj, aby co jakiś czas wyłączać urządzenie, by nie przegrzało się. Kiedy blender "odpoczywa", zeskrob z jego ścianek nagromadzającą się masę orzechową. Po kilku/kilkunastu minutach orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskasz kremową konsystencję. Kiedy masło orzechowe jest już gotowe, przełóż je do słoiczka.
A czy wiesz, że...

  • W Ameryce ponad 60 proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczonych na produkcję masła orzechowego.
  • W języku angielskim istnieje określenie na fobię przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia - ten lęk to arachibutyrophobia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia