Zamiast kupić, zrób sam
Jeśli kiedykolwiek czytałeś etykiety na słoikach masła orzechowego, które są dostępne w sklepie, na pewno zauważyłeś, że mogą one zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty. Ale mamy na to sposób.
Dysponując dobrym blenderem możesz przygotowywać domowe smarowidło z samych orzechów - bez zbędnych substancji słodzących i konserwantów, a nawet bez soli. Przygotuj je samodzielnie, a już nigdy nie zechcesz kupić go w sklepie.
Zobacz wideo poniżej: Tajaska sałatka z masłem orzechowym. Mniam!
Źródło zdrowia?
Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W maśle orzechowym znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, która wpływa na pracę narządu wzroku oraz prawidłowy rozwój kości, jak także witaminę E zapewniającą prawidłowy metabolizm.
Masło orzechowe zawiera również niacynę oraz kwas foliowy, które odpowiadają za efektowne funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. A czy wiedzieliście, że jest ono polecane szczególnie wegetarianom oraz sportowcom? A to dlatego, że zawiera pokaźną dawkę lekkostrawnego białka roślinnego.
Masło orzechowe a dieta
Jeżeli starasz się dbać o linię, wbrew powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowane właśnie masłem orzechowym. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi potrzebne minerały, witaminy i składniki odżywcze, a o pustych kaloriach i szkodliwych nasyconych tłuszczach możesz zapomnieć!
Masło orzechowe na odchudzanie?
Oczywiście, że tak! Najnowsze badania pokazują, że regularne jedzenie masła orzechowego, może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Ale nie popadaj w zbytnią euforię - nie traktuj tej informacji jako zachęty do przejścia na dietę, której podstawą jest masło orzechowe… We wszystkim należy zachować umiar - łyżeczka lub dwie dziennie wystarczą. Jedząc odpowiednie ilości masła orzechowego, dodatkowo regularnie ćwicząc i spożywając niewielkie posiłki, zauważysz oczekiwane efekty.
Z czym to się je?
Zapewne nie raz widziałeś w amerykańskich filmach, jak wygląda śniadanie ich bohaterów – kromka chleba z masłem orzechowym i dżemem, miseczka z płatkami i szklanka soku. Taki zestaw bardzo często gości także w realnym życiu przeciętnego Amerykanina.
W USA masło orzechowe jest podstawą nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i deserów. Coraz częściej można spotkać je także na polskich stołach podczas śniadań i kolacji, a także obiadów - jako składnik sosów. Masło orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych - jest niezwykle uniwersalne i pasuje w zasadzie do wszystkiego.
Zrób sam!
Przygotowanie:
Orzechy upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią, a następnie przełóż je do blendera i przez kilka sekund miksuj na najwyższych obrotach. Pamiętaj, aby co jakiś czas wyłączać urządzenie, by nie przegrzało się. Kiedy blender "odpoczywa", zeskrob z jego ścianek nagromadzającą się masę orzechową. Po kilku/kilkunastu minutach orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskasz kremową konsystencję. Kiedy masło orzechowe jest już gotowe, przełóż je do słoiczka.
A czy wiesz, że...
- W Ameryce ponad 60 proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczonych na produkcję masła orzechowego.
- W języku angielskim istnieje określenie na fobię przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia - ten lęk to arachibutyrophobia.