Jakie mleko jest najzdrowsze? Obalamy dietetyczne mity

Mleko towarzyszy większości Polaków niemal codziennie- do śniadania czy jako dodatek do kawy. Często decydujemy się na wersję odtłuszczoną w obawie przed szkodliwością tłustego produktu. Wiemy, czy mleko chude jest rzeczywiście zdrowsze.

Jakie mleko wybrać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mleko wybrać?

Mleko chude, tłuste, a może żadne? Obecnie panuje moda na produkty odtłuszczone. Kierujemy się troską o własne zdrowie. Tymczasem to mleko tłuste zawiera więcej dobrych składników odżywczych. Kupując mleko, nie musimy wybierać tego o najniższej zawartości tłuszczu. Mleko tłuste, chociaż zawiera więcej kalorii niż mleko odtłuszczone, jest tak samo zdrowe. Tłuszcze zawarte w mleku są lekkostrawne, a większa kaloryczność nie ma dużego znaczenia, ponieważ nikt nie pije mleka litrami. Różnica kaloryczności między mlekiem 3,2 proc. a 2 proc. to zaledwie 24 kcal. Okazyjne spożycie tłustego mleka nie przyczyni się do nadmiernego przybierania kilogramów.

Mleko zdrowe, ale nie dla każdego

Mleko jest bogate w potas, magnez i wapń, a także witaminy A, D, E, K oraz z grupy B. Jest produktem wysoko odżywczym. Krowie mleko nie jest jednak dla wszystkich. Osoby z nietolerancją laktozy powinny z niego zrezygnować. Laktoza to cukier mleka, który nieprzyswajany przez organizm, może prowadzić do kłopotów żołądkowo-jelitowych ze względu na wzmożoną fermentację.

Poza nietolerancją laktozy, mleko może wywoływać inne reakcje alergiczne, takie jak skaza białkowa. Część z nich może być utajniona, dlatego po spożyciu produktów mlecznych należy obserwować zachowanie organizmu. Jeśli nie jesteśmy przekonani, co do słuszności mleka w diecie, warto je odstawić na miesiąc, a następnie po przywróceniu- obserwować ewentualne pogorszenie. Jeśli nie widzimy pogorszenia stanu zdrowia, nie ma konieczności odstawiania produktów mlecznych.

Nagonka na tłuste mleko to zwykła tłuszczofobia. Promowane produkty o niższej zawartości tłuszczu niekoniecznie muszą być zdrowsze. Tłuste mleko nie będzie nam szkodzić, jeśli będziemy je pić z umiarem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Cenne właściwości mleka migdałowego:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć