Jakie mleko jest najzdrowsze? Obalamy dietetyczne mity

Mleko towarzyszy większości Polaków niemal codziennie- do śniadania czy jako dodatek do kawy. Często decydujemy się na wersję odtłuszczoną w obawie przed szkodliwością tłustego produktu. Wiemy, czy mleko chude jest rzeczywiście zdrowsze.

Jakie mleko wybrać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mleko wybrać?

Mleko chude, tłuste, a może żadne? Obecnie panuje moda na produkty odtłuszczone. Kierujemy się troską o własne zdrowie. Tymczasem to mleko tłuste zawiera więcej dobrych składników odżywczych. Kupując mleko, nie musimy wybierać tego o najniższej zawartości tłuszczu. Mleko tłuste, chociaż zawiera więcej kalorii niż mleko odtłuszczone, jest tak samo zdrowe. Tłuszcze zawarte w mleku są lekkostrawne, a większa kaloryczność nie ma dużego znaczenia, ponieważ nikt nie pije mleka litrami. Różnica kaloryczności między mlekiem 3,2 proc. a 2 proc. to zaledwie 24 kcal. Okazyjne spożycie tłustego mleka nie przyczyni się do nadmiernego przybierania kilogramów.

Mleko zdrowe, ale nie dla każdego

Mleko jest bogate w potas, magnez i wapń, a także witaminy A, D, E, K oraz z grupy B. Jest produktem wysoko odżywczym. Krowie mleko nie jest jednak dla wszystkich. Osoby z nietolerancją laktozy powinny z niego zrezygnować. Laktoza to cukier mleka, który nieprzyswajany przez organizm, może prowadzić do kłopotów żołądkowo-jelitowych ze względu na wzmożoną fermentację.

Poza nietolerancją laktozy, mleko może wywoływać inne reakcje alergiczne, takie jak skaza białkowa. Część z nich może być utajniona, dlatego po spożyciu produktów mlecznych należy obserwować zachowanie organizmu. Jeśli nie jesteśmy przekonani, co do słuszności mleka w diecie, warto je odstawić na miesiąc, a następnie po przywróceniu- obserwować ewentualne pogorszenie. Jeśli nie widzimy pogorszenia stanu zdrowia, nie ma konieczności odstawiania produktów mlecznych.

Nagonka na tłuste mleko to zwykła tłuszczofobia. Promowane produkty o niższej zawartości tłuszczu niekoniecznie muszą być zdrowsze. Tłuste mleko nie będzie nam szkodzić, jeśli będziemy je pić z umiarem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Cenne właściwości mleka migdałowego:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja