Trwa ładowanie...
d38tyvs
d38tyvs

Porchetta. Pieczeń wieprzowa po włosku

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje na uroczysty obiad klasyczną włoską pieczeń wieprzową, czyli porchettę. tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste i kruche, dosłownie rozpływa się w ustach.

2.4
(10 głosów)
Oceń:
d38tyvs
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Porchetta. Pieczeń wieprzowa po włosku
Kuchennymi Drzwiami
Porchetta. Pieczeń wieprzowa po włosku
Składniki
  • boczek wieprzowy razem ze schabem i skórą, bez kości – ok. 4 kg (u mnie ze świni rasy złotnicka)
  • świeże zioła po 1 łyżce: rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia (ostatecznie suszone)
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • skórka otarta z cytryny bio
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina + 3/4 szklanki do podlania
  • oliwa extra virgin
  • 1/2 szklanki wody
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C. Umyte mięso rozkładamy na blacie kuchennym skórą do góry i ostrym nożem nacinamy skórę pionowymi liniami przez całą jej powierzchnię, dość gęsto obok siebie. Tniemy nie za głęboko, żeby nie naruszyć mięsa, tylko przeciąć się przez warstwę tłuszczu. Nacięte mięso odwracamy mięsną stroną do góry i nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na dziesięć minut, żeby sól się trochę rozpuściła. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy w moździerzu z solą. Zioła i czosnek rozkładamy na mięsie, posypujemy nasionami kopru, parmezanem i skórką cytrynową. Polewamy winem, zwijamy i wiążemy sznurkiem. Ładnie związane mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Potem odwracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Na blachę wlewamy wino i wodę, zmniejszamy temperaturę do 170 st. C, przykrywamy porchettę papierem do pieczenia i pieczemy godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 160 st.C, polewamy porchettę wytworzonym płynem, przykrywamy papierem i pieczemy znowu godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 st.C, zdejmujemy papier, polewamy sosem mięso i pieczemy porchettę kolejną godzinę. W sumie 3- 3,5 godziny. Uwaga, należy kontrolować czas pieczenia, ponieważ mięso musi być miękkie i kruche, ale nie powinno się rozpadać.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20 minut, potem wyjmujemy na deskę i możemy już podawać. Porchetta może być doskonałym daniem obiadowym dla większej ilości osób, ale można ją też podawać na zimno – wtedy trzymamy w lodówce. Popijamy oczywiście szlachetnym chianti!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Porchetta. Pieczeń wieprzowa po włosku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
4
Share
d38tyvs
d38tyvs
d38tyvs

d38tyvs
d38tyvs
d38tyvs