Trwa ładowanie...
d1bjxpi
13-04-2017 14:16

Najprostszy, tradycyjny schab pieczony

Przepis

Ile kucharek, tyle sposobów na schab. Jedno jest pewne - mięso dobrze doprawione i odpowiednio pieczone będzie smakować wyśmienicie. Nie trzeba więc trzymać się kurczowo podanych proporcji czy doboru przypraw. Zamiast w naczyniu można też z powodzeniem piec mięso w rękawie lub - jeśli ktoś dysponuje - w prodiżu. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".

d1bjxpi
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 5-6 łyżek oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • inne przyprawy w dowolnej kombinacji: kminek, rozmaryn, oregano, tymianek, papryka, jałowiec
  • bulion warzywny
Przepis

Dzień przed planowanym pieczeniem mięso stłuc, a przyprawy, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku rozetrzeć razem i natrzeć mięso. Przypraw powinno być dużo. Na tym etapie mięso można związać grubą nicią kuchenną, by zachowało kształt. Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać liść laurowy i ziele angielskie a następnie piec w 170-180 C pod przykryciem ok. 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, mięso przewrócić i dopiec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia skórki, co jakiś czas podlewając powstałym sosem spod mięsa. Gdy schab jest gotowy, powstały sos przecedzić i zlać do rondelka. Zaciągnąć łyżką mąki lub opcjonalnie śmietaną.
Podawać jako pieczeń do obiadu pokrojony w grube plastry i polany sosem lub po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki i serwować jako wędlinę.
Zobacz także: prosty i bajecznie smaczny tort czekoladowy

Najprostszy, tradycyjny schab pieczony
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj