Najprostszy, tradycyjny schab pieczony
Ile kucharek, tyle sposobów na schab. Jedno jest pewne - mięso dobrze doprawione i odpowiednio pieczone będzie smakować wyśmienicie. Nie trzeba więc trzymać się kurczowo podanych proporcji czy doboru przypraw. Zamiast w naczyniu można też z powodzeniem piec mięso w rękawie lub - jeśli ktoś dysponuje - w prodiżu. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg schabu bez kości
- 5-6 łyżek oleju
- kilka ząbków czosnku
- majeranek, sól, pieprz
- inne przyprawy w dowolnej kombinacji: kminek, rozmaryn, oregano, tymianek, papryka, jałowiec
- bulion warzywny
Dzień przed planowanym pieczeniem mięso stłuc, a przyprawy, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku rozetrzeć razem i natrzeć mięso. Przypraw powinno być dużo. Na tym etapie mięso można związać grubą nicią kuchenną, by zachowało kształt. Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać liść laurowy i ziele angielskie a następnie piec w 170-180 C pod przykryciem ok. 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, mięso przewrócić i dopiec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia skórki, co jakiś czas podlewając powstałym sosem spod mięsa. Gdy schab jest gotowy, powstały sos przecedzić i zlać do rondelka. Zaciągnąć łyżką mąki lub opcjonalnie śmietaną.
Podawać jako pieczeń do obiadu pokrojony w grube plastry i polany sosem lub po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki i serwować jako wędlinę.
Zobacz także: prosty i bajecznie smaczny tort czekoladowy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze