Trwa ładowanie...
d4059m5
07-02-2020 11:02

Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad

Przepis

Kotlety lwowskie, czyli panierowane kotlety z mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem masła i pietruszki. Przysmak przedwojennej Galicji. Są niezwykle delikatne i aromatyczne. Przygotujcie je według przepisu Ewy Wachowicz.

d4059m5
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

● 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
● sól
● pieprz
● sok z cytryny
● natka pietruszki
● 100 g masła
● 2 jajka
● mąka
● bułka tarta
● masło klarowane do smażenia

Do podania:
ziemniaki z wody
● koperek
● glazurowana marchewka z pomarańczą

Przepis

Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz KozakiewiczŹródło: Archiwum prywatne

Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Podawać z ziemniakami z wody i glazurowaną marchewką z pomarańczą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4059m5
d4059m5
d4059m5
d4059m5
Więcej tematów
d4059m5