Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad

Przepis

Kotlety lwowskie, czyli panierowane kotlety z mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem masła i pietruszki. Przysmak przedwojennej Galicji. Są niezwykle delikatne i aromatyczne. Przygotujcie je według przepisu Ewy Wachowicz.

2.3
(6 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Archiwum prywatne
Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Składniki

● 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
● sól
● pieprz
● sok z cytryny
● natka pietruszki
● 100 g masła
● 2 jajka
● mąka
● bułka tarta
● masło klarowane do smażenia

Do podania:
ziemniaki z wody
● koperek
● glazurowana marchewka z pomarańczą

Przepis

Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz

Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Podawać z ziemniakami z wody i glazurowaną marchewką z pomarańczą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
2
Share
d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz