Kotlet lwowski. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Kotlety lwowskie, czyli panierowane kotlety z mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem masła i pietruszki. Przysmak przedwojennej Galicji. Są niezwykle delikatne i aromatyczne. Przygotujcie je według przepisu Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.
Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Podawać z ziemniakami z wody i glazurowaną marchewką z pomarańczą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze