Kokosowe ciasteczka z lukrem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 175 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu kokosowego
- Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier puder, cukier, sól, aromat i cukier waniliowy. Wymieszać, a następnie dodać rozbełtane jajka i masło. Utrzeć całość na gładką masę. Odstawić do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty np. choinki lub gwiazdki, a następnie ułożyć w odstępach na blasze. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, najlepiej na termoobiegu, aż ciasteczka ładnie się zarumienią
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować lukier, mieszając sok z cytryny z cukrem pudrem - masa nie może być zbyt rzadka. Ozdobić ciasteczka i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze