Kapusta w kuchni polskiej. Czego o niej nie wiemy?
Kapusta jest popularna polskiej w kuchni, ale nie wiemy o niej wszystkiego. O czym warto pamiętać?
W Polsce chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o kapuście. Nic dziwnego, ponieważ w kuchni możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Mimo jej powszechności wciąż nie wiemy o niej wszystkiego. Przytoczę kilka istotnych faktów, które na pewno zachęcą was do jej częstszej konsumpcji!
Uniwersalne i w pełni naturalne lekarstwo
Mówiąc o kapuście, nie sposób nie wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach. To warzywo "magiczne", ponieważ potrafi zarówno obniżyć, jak i podwyższyć temperaturę ciała! Jak to działa? W zależności od ciepłoty naszego ciała dąży ona do wyrównania, obniżając za wysoką i podwyższając zbyt niską temperaturę.
Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran i ma zbawienny wpływ na wszelkie zmiany skórne. W kapuście zawartych jest też szereg składników mineralnych i witamin. Mowa tutaj między innymi o: magnezie, fosforze, wapniu oraz potasie. Wśród witamin znajdziemy w niej na przykład: A, E, C oraz te z grupy B. Powinny włączyć ją do swojej diety osoby, które mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Dlaczego? Ponieważ zawiera ona takie substancje, jak goitryny, które korzystnie na nią wpływają.
Kapusta w polskiej kuchni – do dodatków i jako składnik dań głównych
Myśląc o kapuście, na pewno jako pierwsze przychodzą nam na myśl gołąbki! W końcu nie ma prawdziwych, polskich gołąbków bez jej udziału. Wykorzystuje się ją także do przygotowania: bigosu, dań mięsnych, takich jak: golonka albo karczek w kapuście. Jest ona także podstawą sałatek oraz surówek.
Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:
Pasuje też niemal do wszystkich wytrawnych dań, a wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niej prawdziwego obiadu! Poniżej znajdziecie przepis na modrą kapustę z żurawiną. Jako dodatek smakuje doskonale, a jej wykonanie jest naprawdę proste.
Niezbędne składniki:
● ½ główki kapusty czerwonej
● 50 ml czerwonego wina wytrawnego
● garść żurawiny
● cukier brązowy do smaku
● sól
● sok z cytryny
● 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Kapusta powinna być al dente.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć na patelnię. Podlać czerwonym winem, wrzucić żurawinę. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny.
Pod koniec dodać łyżkę masła (można też zrobić zasmażkę z masła i mąki). Przyprawić solą do smaku. Podawać na ciepło.
Kapusta kiszona – solidna dawka zdrowia, która przyda się szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kiszonki to jeden z polskich "symboli". Mam tutaj na myśli oczywiście także kiszoną kapustę. Poszatkowany produkt poddawany jest procesowi fermentacji. W jego wyniku powstaje kwas mlekowy, który to nadaje kapuście charakterystyczny smak. Warto wiedzieć, że jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa i wspiera nasz organizm na wielu różnych płaszczyznach. Przede wszystkim powinny ją włączyć do swojej diety te osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Korzystnie wpływa ona na florę bakteryjną jelit, jednocześnie podkręcając metabolizm. Nie obawiajcie się, jeżeli jesteście na diecie i dbacie o linię — jest to produkt bardzo niskokaloryczny!
Oprócz tego kiszona kapusta wspomaga odporność. Jedzmy ją więc właśnie teraz, kiedy przed nami jesień oraz zima! Zawiera ona bowiem: witaminę C, magnez, żelazo, wapń oraz potas. Możemy ją nawet traktować jako samodzielną przekąskę i zajadać się nią, oglądając ulubiony serial!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl