Kapusta w kuchni polskiej. Czego o niej nie wiemy?

Kapusta jest popularna polskiej w kuchni, ale nie wiemy o niej wszystkiego. O czym warto pamiętać?

W Polsce chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o kapuście. Nic dziwnego, ponieważ w kuchni możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Mimo jej powszechności wciąż nie wiemy o niej wszystkiego. Przytoczę kilka istotnych faktów, które na pewno zachęcą was do jej częstszej konsumpcji!

Kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Uniwersalne i w pełni naturalne lekarstwo

Mówiąc o kapuście, nie sposób nie wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach. To warzywo "magiczne", ponieważ potrafi zarówno obniżyć, jak i podwyższyć temperaturę ciała! Jak to działa? W zależności od ciepłoty naszego ciała dąży ona do wyrównania, obniżając za wysoką i podwyższając zbyt niską temperaturę.

Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran i ma zbawienny wpływ na wszelkie zmiany skórne. W kapuście zawartych jest też szereg składników mineralnych i witamin. Mowa tutaj między innymi o: magnezie, fosforze, wapniu oraz potasie. Wśród witamin znajdziemy w niej na przykład: A, E, C oraz te z grupy B. Powinny włączyć ją do swojej diety osoby, które mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Dlaczego? Ponieważ zawiera ona takie substancje, jak goitryny, które korzystnie na nią wpływają.

Kapusta w polskiej kuchni – do dodatków i jako składnik dań głównych

Myśląc o kapuście, na pewno jako pierwsze przychodzą nam na myśl gołąbki! W końcu nie ma prawdziwych, polskich gołąbków bez jej udziału. Wykorzystuje się ją także do przygotowania: bigosu, dań mięsnych, takich jak: golonka albo karczek w kapuście. Jest ona także podstawą sałatek oraz surówek.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

Kapusta według przepisu Ewy Wachowicz
© Archiwum prywatne

Pasuje też niemal do wszystkich wytrawnych dań, a wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niej prawdziwego obiadu! Poniżej znajdziecie przepis na modrą kapustę z żurawiną. Jako dodatek smakuje doskonale, a jej wykonanie jest naprawdę proste.

Niezbędne składniki:

● ½ główki kapusty czerwonej
● 50 ml czerwonego wina wytrawnego
● garść żurawiny
● cukier brązowy do smaku
● sól
● sok z cytryny
● 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Kapusta powinna być al dente.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć na patelnię. Podlać czerwonym winem, wrzucić żurawinę. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny.
Pod koniec dodać łyżkę masła (można też zrobić zasmażkę z masła i mąki). Przyprawić solą do smaku. Podawać na ciepło.

Kapusta kiszona – solidna dawka zdrowia, która przyda się szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kiszonki to jeden z polskich "symboli". Mam tutaj na myśli oczywiście także kiszoną kapustę. Poszatkowany produkt poddawany jest procesowi fermentacji. W jego wyniku powstaje kwas mlekowy, który to nadaje kapuście charakterystyczny smak. Warto wiedzieć, że jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa i wspiera nasz organizm na wielu różnych płaszczyznach. Przede wszystkim powinny ją włączyć do swojej diety te osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Korzystnie wpływa ona na florę bakteryjną jelit, jednocześnie podkręcając metabolizm. Nie obawiajcie się, jeżeli jesteście na diecie i dbacie o linię — jest to produkt bardzo niskokaloryczny!

Oprócz tego kiszona kapusta wspomaga odporność. Jedzmy ją więc właśnie teraz, kiedy przed nami jesień oraz zima! Zawiera ona bowiem: witaminę C, magnez, żelazo, wapń oraz potas. Możemy ją nawet traktować jako samodzielną przekąskę i zajadać się nią, oglądając ulubiony serial!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę