Cynamon - jakie ma zastosowanie w kuchni?

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań.

Obraz

/ 6Przyprawa na wagę złota

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań. Jej korzenno-słodkawy smak pasuje nie tylko do deserów. Cynamonem można doprawiać także mięsa, zupy i ryby. Warto wiedzieć, jak go używać, by nie przesadzić z jego ilością. Naukowcy twierdzą, że nadmiar tej przyprawy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

/ 6Skąd pochodzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon jest drzewem, które rośnie głównie na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji. Można je również spotkać w Wietnamie i Egipcie. Charakterystyczny, złocisty proszek powstaje z wysuszonej kory drzewa. Najbardziej popularne odmiany tej przyprawy to cynamon cejloński i cassia. Ich laski są miękkie, łatwiej można je zmielić. Mają również niepowtarzalny zapach oraz słodki smak. Cynamon od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości zdrowotnych. Nic dziwnego, że w dawnych czasach był nawet cenniejszy niż złoto.

/ 6Właściwości zdrowotne

Obraz
© 123RF.COM

Warto doprawiać nim dania zwłaszcza w okresie przeziębień. Cynamon działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cynamon pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest polecany osobom z kłopotami serca, bo jak żadna inna przyprawa świetnie radzi sobie z regulowaniem krążenia krwi. Naukowcy są zgodni, że cynamon w diecie pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy. Ta przyprawa jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Udowodniono, że przynosi ulgę w bólach głowy i stawów.

/ 6Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Jest idealny na świąteczne przejedzenie. Złocista przyprawa przyspiesza przemianę materii i powoduje, że szybciej spalamy tłuszcz. Warto dodawać ją do herbaty lub wody i w czasie świątecznym wypijać dwie szklanki dziennie. Taka dawka ureguluje pracę układu pokarmowego, oczyści organizm i pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

/ 6Jak używać, by nie przedawkować?

Obraz
© 123RF.COM

Choć tak pięknie pachnie i świetnie smakuje, nie możemy przesadzać z jego użyciem w kuchni. Szczególnie uważne powinny być kobiety w ciąży, alergicy i osoby, które zażywają leki na cukrzycę. Cynamon może mieć wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi. W tej przyprawie znajduje kumaryna, silny związek, którego przedawkowanie może skończyć się nawet uszkodzeniem wątroby. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. To znaczy, że codzienna dawka cynamonu nie powinna być większa niż maleńka szczypta, nałożona na czubek łyżeczki. Dietetycy zalecają, by spożywać dania z cynamonem nie częściej niż raz w tygodniu.

/ 6Jabłka z cynamonem i orzechami

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon można dodawać do dań z ryżu, jagnięciny, deserów, wypieków. Szczypta do kawy i herbaty sprawi, że napój będzie nas rozgrzewał z podwójną mocą. Cynamon najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkami. Mamy dla was pomysł na pyszne, świąteczne jabłka, nadziewane orzechami, miodem i konfiturą.

Składniki: 6 jabłek, 100 g orzechów włoskich, 5 łyżek miodu, mały słoiczek konfitury malinowej, cukier puder, łyżeczka cynamonu

*Przygotowanie: * Umyte i osuszone jabłka kroimy na 2/3 wysokości. Wydrążamy gniazda nasienne. Środek jabłek możemy oprószyć cynamonem. Do jabłka wkładamy po dużej łyżce konfitury, podprażone na patelni orzechy włoskie i po łyżce miodu. Przykrywamy wierzch jabłek odciętą częścią. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki