Cynamon - jakie ma zastosowanie w kuchni?

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań.

Obraz

/ 6Przyprawa na wagę złota

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań. Jej korzenno-słodkawy smak pasuje nie tylko do deserów. Cynamonem można doprawiać także mięsa, zupy i ryby. Warto wiedzieć, jak go używać, by nie przesadzić z jego ilością. Naukowcy twierdzą, że nadmiar tej przyprawy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

/ 6Skąd pochodzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon jest drzewem, które rośnie głównie na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji. Można je również spotkać w Wietnamie i Egipcie. Charakterystyczny, złocisty proszek powstaje z wysuszonej kory drzewa. Najbardziej popularne odmiany tej przyprawy to cynamon cejloński i cassia. Ich laski są miękkie, łatwiej można je zmielić. Mają również niepowtarzalny zapach oraz słodki smak. Cynamon od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości zdrowotnych. Nic dziwnego, że w dawnych czasach był nawet cenniejszy niż złoto.

/ 6Właściwości zdrowotne

Obraz
© 123RF.COM

Warto doprawiać nim dania zwłaszcza w okresie przeziębień. Cynamon działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cynamon pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest polecany osobom z kłopotami serca, bo jak żadna inna przyprawa świetnie radzi sobie z regulowaniem krążenia krwi. Naukowcy są zgodni, że cynamon w diecie pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy. Ta przyprawa jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Udowodniono, że przynosi ulgę w bólach głowy i stawów.

/ 6Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Jest idealny na świąteczne przejedzenie. Złocista przyprawa przyspiesza przemianę materii i powoduje, że szybciej spalamy tłuszcz. Warto dodawać ją do herbaty lub wody i w czasie świątecznym wypijać dwie szklanki dziennie. Taka dawka ureguluje pracę układu pokarmowego, oczyści organizm i pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

/ 6Jak używać, by nie przedawkować?

Obraz
© 123RF.COM

Choć tak pięknie pachnie i świetnie smakuje, nie możemy przesadzać z jego użyciem w kuchni. Szczególnie uważne powinny być kobiety w ciąży, alergicy i osoby, które zażywają leki na cukrzycę. Cynamon może mieć wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi. W tej przyprawie znajduje kumaryna, silny związek, którego przedawkowanie może skończyć się nawet uszkodzeniem wątroby. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. To znaczy, że codzienna dawka cynamonu nie powinna być większa niż maleńka szczypta, nałożona na czubek łyżeczki. Dietetycy zalecają, by spożywać dania z cynamonem nie częściej niż raz w tygodniu.

/ 6Jabłka z cynamonem i orzechami

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon można dodawać do dań z ryżu, jagnięciny, deserów, wypieków. Szczypta do kawy i herbaty sprawi, że napój będzie nas rozgrzewał z podwójną mocą. Cynamon najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkami. Mamy dla was pomysł na pyszne, świąteczne jabłka, nadziewane orzechami, miodem i konfiturą.

Składniki: 6 jabłek, 100 g orzechów włoskich, 5 łyżek miodu, mały słoiczek konfitury malinowej, cukier puder, łyżeczka cynamonu

*Przygotowanie: * Umyte i osuszone jabłka kroimy na 2/3 wysokości. Wydrążamy gniazda nasienne. Środek jabłek możemy oprószyć cynamonem. Do jabłka wkładamy po dużej łyżce konfitury, podprażone na patelni orzechy włoskie i po łyżce miodu. Przykrywamy wierzch jabłek odciętą częścią. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce