Olej rzepakowy – co warto o nim wiedzieć

Piękne, żółte pola, które mijamy podczas każdej wycieczki poza miasto to rzepak. Pachnąca miodem roślina przyciąga roje pszczół, które pracowicie przygotowują z niej wspaniały, bardzo aromatyczny miód. Rzepak to jednak przede wszystkim roślina, z której produkuje się najbardziej popularny w Polsce i Europie olej. Używa się go do smażenia, pieczenia, a także na zimno np. do sałatek. Słowem: do wszystkiego!

Tłuszcze roślinne powinny być stałym elementem naszej diety
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie wszyscy wiedzą, że jeszcze 40 lat temu polski olej rzepakowy nie był tak popularny. Zdecydowanie częściej używany był olej słonecznikowy, droższy w produkcji i mający trochę inne właściwości. Wynikało to z faktu, że uprawiane wtedy odmiany rzepaku zawierały kwas erukowy oraz mnóstwo związków siarki, szkodliwych dla organizmu.

Zbyt duże ilości kwasu erukowego mogą powodować uszkodzenie serca, wątroby czy nerek. Naukowcy jednak byli w stanie wyhodować odmiany zdrowe, praktycznie eliminując z nich szkodliwe związki. Dziś taki właśnie rzepak zapełnia nasze pola, a dzięki temu tani w produkcji olej rzepakowy znalazł się na pierwszym miejscu listy najpopularniejszych tłuszczy roślinnych. I dobrze. Bo to jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów, nie bez powodu nazywany oliwą północy!

Olej rzepakowy - wartości odżywcze

Tłuszcze roślinne powinny być stałym elementem naszej diety. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy. Zawiera przede wszystkim fitosterole, które wpływają skutecznie na zachowanie w organizmie właściwego poziomu cholesterolu oraz polifenole, działające antyutleniająco. W dodatku jest bogaty w witaminy. Dzięki witaminie E pozbywamy się z organizmu wolnych rodników, witamina K jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi, a witamina A to prawdziwy skarb: nie tylko wzmacnia organizm, ale również działa korzystnie na skórę czy oczy.

Zobacz też: Wciąż używamy go do smażenia. Nie wolno tego robić

Olej rzepakowy ma dość neutralny smak, co powoduje, że jest bardzo popularny w kuchni. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy inne oleje roślinne są o wiele bardziej charakterystyczne i nie nadają się do wielu dań, w których potrzebujemy jedynie tłuszczu, a nie dodatkowych aromatów czy smaków. Olej z rzepaku wyróżnia także wysoka zawartością kwasów omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach. Jedynie używany głównie w celach zdrowotnych olej lniany zawiera ich więcej. Popularny olej słonecznikowy zawiera znacznie mniejszą dawkę kwasu omega-3, a nawet oliwa jest w ten składnik uboższa niż olej rzepakowy.

Olej rzepakowy w kuchni

W handlu występują dwa rodzaje oleju rzepakowego: tłoczony na zimno i rafinowany. Ten pierwszy jest bardziej naturalny. Podczas obróbki nasion temperatura nie przekracza 50 stopni C. Olej tłoczony na zimno jest jednak mniej trwały niż oczyszczony olej rafinowany. Nadaje się przede wszystkim do sałatek czy jako przyprawa do sosów. Z kolei olej rafinowany jest absolutnie wszechstronny - możemy używać go na zimno, ale także do smażenia, pieczenia czy do ciast.

Tłuszcz z rzepaku idealnie nadaje się do smażenia. Jego "punkt dymienia", czyli temperatura, w której zaczyna się palić, wynosi 240 stopni C. Oznacza to, że bez problemów usmażymy na nim wszystko, bez obaw, że potrawa nam się przypali. Pamiętajmy o tym, że spalony olej jest rezerwuarem wielu bardzo szkodliwych związków chemicznych, unikajmy więc przypalenia, nomen omen, jak ognia.

Te wszystkie cechy powodują, że nie ma co obawiać się oleju z rzepaku. W jednej z najbardziej popularnych diet odchudzających, czyli śródziemnomorskiej, jednym z najważniejszych produktów jest oliwa z oliwek, bardzo zdrowy tłuszcz, który jednak może bez problemu być zastąpiony właśnie olejem rzepakowym. I korzystajmy z tego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇