Domowe mięsne przetwory w słoikach
W sklepach nie brakuje kuszących mielonek czy pasztetów w słoikach. Ale produkty te lepiej zrobić w domu - mamy wtedy pewność, co się w nich znajdzie. Do takich mięsnych domowych przetworów idealnie sprawdzą się słoiki twist lub weki, najlepiej o prostych ściankach. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- karkówka tłusta oraz łopatka lub szynka tłusta, w proporcji pół na pół (w sumie przygotowałam 2 kg karkówki i łopatki pół na pół rasy puławska)
- sól kamienna + peklosól 12-15 g/kg (proponuję pół na pół)
- pieprz czarny mielony
- liść laurowy
- ziele angielskie
- lub mieszanka przypraw i ziół roztartych w moździerzu: owoc jałowca, kolendra, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn i tymianek)
- czosnek roztarty w ilości wg. gustu (proponuję 1-2 ząbki na kg)
Mięso wieczorem kroimy w kostkę (2×2, 3×3 cm), dodajemy sól i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie wkładamy do lodówki, gdzie 24 godziny peklujemy na sucho. Następnego dnia przygotowujemy słoiki: napełniamy mięsem do wysokości 1 cm poniżej brzegu, można lekko ubić. Wkładamy słoiki do gęsiarki - najlepiej wyłożyć dno szmatką - dodajemy wodę, aby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi słoika. Podnosimy temperaturę do momentu, aż zacznie bulgotać i utrzymując taki stan, gotujemy 120 min. Następnie odstawiamy gęsiarkę ze słoikami w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnego dnia ponawiamy zabieg, ale gotujemy słoiki 60 minut. Tak przygotowane konserwy można przechowywać kilka miesięcy, najlepiej w chłodnym miejscu np. w lodówce.
Zobacz także: francuskie tosty z owocami. Gotowe w kilka minut
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze