Kolorowe ciasto z truskawkami serowe z galaretką
"Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Ładnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko pamiętajmy, aby zieloną galaretkę rozpuścić 20 minut po tym, jak rozpuścimy czerwoną galaretkę (aby zielona i czerwona galaretka nie tężały w tym samym czasie). Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam!" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 120 g cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 120 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 700 g gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 270 g umytych truskawek bez szypułek
- 2 galaretki czerwone + 300 ml gorącej wody
- 2 galaretki zielone + 300 ml gorącej wody
Wierzch:
- około 400-500 g umytych, pokrojonych truskawek bez szypułek
- 2 galaretki żółte + 800 ml gorącej wody
Piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę.
Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dwie czerwone galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą (300 ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Tak samo przygotować żółtą galaretkę, tylko zalać ją 800 ml gorącej wody. Obie zielone galaretki rozpuścić 20 minut później, tak żeby czerwona galaretka i zielona nie tężały w tym samym czasie. Wystudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Papier do pieczenia oraz biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę podzieli na dwie części, jedna powinna ważyć około 520 g. Truskawki przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Dodać je do odważonej ilości masy serowej, czyli do około 500 g i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w trzech partiach dodać ostygniętą, czerwoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można ją wstawić na około 3-4 minuty do lodówki.
Gotową masę truskawkową wylać na biszkopt w blaszce i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 15 minut, aż masa stężeje. Do pozostałej masy serowej dodać ostygniętą zieloną galaretkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotową masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu poukładać truskawki, ciasto wstawić do lodówki, aż masa z zieloną galaretką stężeje. Na koniec, na ciasto w blaszce wylać lekko tężejącą żółtą galaretkę i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze