WP
WP

Rolada z marchewką. Oryginalny deser Ewy Wachowicz - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Biszkoptowe rolady bardzo efektownie prezentują się na stole. Najczęściej nadziewamy je bitą śmietaną galaretką, owocami, kremem z mascarpone czy masą czekoladową lub kawową. Ewa Wachowicz proponuje roladę z dżemem marchewkowym

Składniki

Niezbędne składniki:
• 5 jajek
• ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki maki ziemniaczanej
• ½ szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
• 4 marchewki
• sok i skórka z pomarańczy
• sok z ½ cytryny

Zdobienie:
• lukier
• zesty z cytryny

WP
Przepis

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.

Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.

Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.

Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP