ycipk-dtwalk
ycipk-dtwalk

Biszkopt z kremem kawowym

Przepis

Puszysty biszkopt i delikatny krem kawowy na bazie serka mascarpone. Brzmi zachęcająco? Ciasto nie jest trudne do przygotowania. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

Trwa ładowanie...
ycipk-dtwalk
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 750 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek kawy inki z figami

Ponadto:

  • 3 garście płatków migdałów
  • mały słoiczek dżemu - u mnie malina z jabłkiem
  • woda z sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny do nasączenia
ycipk-dtwalk
Przepis

Do miski wbijamy białka, miksujemy je ze szczyptą soli. Jak już piana będzie ubita to dodajemy cukier puder. Cały czas miksujemy, dodajemy po jednym żółtku i dodajemy łyżką mąkę pszenną i ziemniaczaną - mąkę dodajemy porcjami.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm- wykładamy papierem tylko spód blaszki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją na podłogę (podkładam koc i dwa - trzy razy rzucam).

Biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Najlepiej upiec biszkopt wieczorem a na drugi dzień przygotować krem.

Krem - do misy miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy śmietanę również schłodzoną, cukier puder i kawę inkę, wszystko razem miksujemy, aż składniki się połączą i zgęstnieją - powstanie krem.

Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy i rozsmarowujemy dżem i dodajemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem i nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ostatnią część ciasta i nasączamy i smarujemy kremem górę i boki.

ycipk-dtwalk

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na rumiano i studzimy. Posypujemy ciasto i schładzamy go w lodówce.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-dtwalk
ycipk-dtwalk
ycipk-dtwalk