Trwa ładowanie...
d1ruthq
01-02-2019 10:47

Biszkopt z kremem kawowym

Przepis

Puszysty biszkopt i delikatny krem kawowy na bazie serka mascarpone. Brzmi zachęcająco? Ciasto nie jest trudne do przygotowania. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

d1ruthq
3.2
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 750 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek kawy inki z figami

Ponadto:

  • 3 garście płatków migdałów
  • mały słoiczek dżemu - u mnie malina z jabłkiem
  • woda z sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny do nasączenia
Przepis

Do miski wbijamy białka, miksujemy je ze szczyptą soli. Jak już piana będzie ubita to dodajemy cukier puder. Cały czas miksujemy, dodajemy po jednym żółtku i dodajemy łyżką mąkę pszenną i ziemniaczaną - mąkę dodajemy porcjami.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm- wykładamy papierem tylko spód blaszki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją na podłogę (podkładam koc i dwa - trzy razy rzucam).

Biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Najlepiej upiec biszkopt wieczorem a na drugi dzień przygotować krem.

Krem - do misy miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy śmietanę również schłodzoną, cukier puder i kawę inkę, wszystko razem miksujemy, aż składniki się połączą i zgęstnieją - powstanie krem.

Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy i rozsmarowujemy dżem i dodajemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem i nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ostatnią część ciasta i nasączamy i smarujemy kremem górę i boki.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na rumiano i studzimy. Posypujemy ciasto i schładzamy go w lodówce.

Biszkopt z kremem kawowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

77
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
Więcej tematów
d1ruthq