Biszkopt z kremem kawowym
Puszysty biszkopt i delikatny krem kawowy na bazie serka mascarpone. Brzmi zachęcająco? Ciasto nie jest trudne do przygotowania. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- szczypta soli
Krem:
- 750 ml śmietany 30 proc.
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek kawy inki z figami
Ponadto:
- 3 garście płatków migdałów
- mały słoiczek dżemu - u mnie malina z jabłkiem
- woda z sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny do nasączenia
Do miski wbijamy białka, miksujemy je ze szczyptą soli. Jak już piana będzie ubita to dodajemy cukier puder. Cały czas miksujemy, dodajemy po jednym żółtku i dodajemy łyżką mąkę pszenną i ziemniaczaną - mąkę dodajemy porcjami.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm- wykładamy papierem tylko spód blaszki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją na podłogę (podkładam koc i dwa - trzy razy rzucam).
Biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Najlepiej upiec biszkopt wieczorem a na drugi dzień przygotować krem.
Krem - do misy miksera wkładamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy śmietanę również schłodzoną, cukier puder i kawę inkę, wszystko razem miksujemy, aż składniki się połączą i zgęstnieją - powstanie krem.
Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy i rozsmarowujemy dżem i dodajemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem i nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ostatnią część ciasta i nasączamy i smarujemy kremem górę i boki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na rumiano i studzimy. Posypujemy ciasto i schładzamy go w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze