Muffinki z owocami. Osłodzą letnie popołudnie
Szukasz pomysłu na szybki i lekki deser? Joanna, autorka bloga "O pietruszka!" poleca puszyste muffiny z jagodami. - Delikatne, jogurtowe, pyszne również na drugi dzień! Ja przygotowałam je z jagodami, ale możesz użyć do nich borówek lub np. porzeczek. Idealne! - zachęca blogerka. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Składniki mokre:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 4 jajka w temp. pokojowej
Składniki suche:
- 80 g cukru np. trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 300 g mąki np. jasnej orkiszowej
- skórka z 1/3 cytryny
Dodatkowo: 200 g jagód (u mnie jagody kamczackie dlatego takie podłużne) lub borówek + łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki suche łączymy. Składniki mokre łączymy. Łączymy składniki suche z mokrymi w kilku ruchach, nie mieszamy za długo. Mieszamy owoce z mąką ziemniaczaną , 1/3 wsypujemy do ciasta i w kilku ruchach mieszamy. Wkładamy po około 2 łyżki ciasta do foremek, posypujemy resztą owoców. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia muffinek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze