Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte

Orzechowiec to ciasto kruche przekładane kremem budyniowym, kajmakiem i orzechami włoskimi. Jest ciężkie, słodkie i idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Przekona do siebie nawet tych, którzy za orzechami nie przepadają.

OrzechowiecOrzechowiec
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja klasy L
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu lipowego lub gryczanego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do nasączenia ciasta:

  • 0,5 szklanki mocnego naparu z czarnego herbaty

Kremy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej z orzechami lub o smaku orzechowym

Polewa orzechowa:

Przepis na formę o wymiarach ok. 20x30 cm

  • Mąkę przesiać z sodą i cukrami, dodać zimne masło i posiekać składniki razem wraz z miodem i mlekiem – jak na kruche ciasto. Wyrobić bardzo krótko, by nie ogrzewać ciasta dłońmi.
  • Ciasto chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć i podzielić na 3 części. Wylepić ciastem 3 natłuszczone formy o tej samej wielkości (ok. 20x30 cm).
  • Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, następnie dodać orzechy włoskie i lekko je skarmelizować.
  • Po przestudzeniu wyłożyć na jeden z placków.
  • Wszystkie placki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 300 ml.
  • Gdy upieczone placki ostygną, wyjąć je z foremek.
  • Przygotować ciasto do złożenia. Na pierwszy placek wylewać łyżeczką herbatę, aż stanie się miękki i wilgotny. Następnie wylać lekko ciepły budyń.
  • Przykryć drugim plackiem i również delikatnie nasączyć go herbatą. Rozprowadzić równomiernie ogrzany w ciepłej wodzie kajmak .
  • Przykryć trzecim plackiem z polewą z orzechów, cukru i miodu.

Przepis

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin. Kroić na kwadraty, a każdy z nich można dodatkowo przyozdobić połówką orzecha włoskiego.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia