Trwa ładowanie...
d188ajy
15-12-2020 13:57

Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte

Przepis

Orzechowiec to ciasto kruche przekładane kremem budyniowym, kajmakiem i orzechami włoskimi. Jest ciężkie, słodkie i idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Przekona do siebie nawet tych, którzy za orzechami nie przepadają.

d188ajy
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja klasy L
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu lipowego lub gryczanego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do nasączenia ciasta:

  • 0,5 szklanki mocnego naparu z czarnego herbaty

Kremy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej z orzechami lub o smaku orzechowym

Polewa orzechowa:

Przepis

Przepis na formę o wymiarach ok. 20x30 cm

  • Mąkę przesiać z sodą i cukrami, dodać zimne masło i posiekać składniki razem wraz z miodem i mlekiem – jak na kruche ciasto. Wyrobić bardzo krótko, by nie ogrzewać ciasta dłońmi.
  • Ciasto chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć i podzielić na 3 części. Wylepić ciastem 3 natłuszczone formy o tej samej wielkości (ok. 20x30 cm).
  • Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, następnie dodać orzechy włoskie i lekko je skarmelizować.
  • Po przestudzeniu wyłożyć na jeden z placków.
  • Wszystkie placki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 300 ml.
  • Gdy upieczone placki ostygną, wyjąć je z foremek.
  • Przygotować ciasto do złożenia. Na pierwszy placek wylewać łyżeczką herbatę, aż stanie się miękki i wilgotny. Następnie wylać lekko ciepły budyń.
  • Przykryć drugim plackiem i również delikatnie nasączyć go herbatą. Rozprowadzić równomiernie ogrzany w ciepłej wodzie kajmak .
  • Przykryć trzecim plackiem z polewą z orzechów, cukru i miodu.

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin. Kroić na kwadraty, a każdy z nich można dodatkowo przyozdobić połówką orzecha włoskiego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d188ajy
d188ajy
d188ajy
d188ajy
Więcej tematów
d188ajy

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj