Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte
Orzechowiec to ciasto kruche przekładane kremem budyniowym, kajmakiem i orzechami włoskimi. Jest ciężkie, słodkie i idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Przekona do siebie nawet tych, którzy za orzechami nie przepadają.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 2 żółtka
- 2 całe jaja klasy L
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu lipowego lub gryczanego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do nasączenia ciasta:
- 0,5 szklanki mocnego naparu z czarnego herbaty
Kremy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 300 ml mleka
- 1 puszka masy kajmakowej z orzechami lub o smaku orzechowym
Polewa orzechowa:
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich
Przepis na formę o wymiarach ok. 20x30 cm
- Mąkę przesiać z sodą i cukrami, dodać zimne masło i posiekać składniki razem wraz z miodem i mlekiem – jak na kruche ciasto. Wyrobić bardzo krótko, by nie ogrzewać ciasta dłońmi.
- Ciasto chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć i podzielić na 3 części. Wylepić ciastem 3 natłuszczone formy o tej samej wielkości (ok. 20x30 cm).
- Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, następnie dodać orzechy włoskie i lekko je skarmelizować.
- Po przestudzeniu wyłożyć na jeden z placków.
- Wszystkie placki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 300 ml.
- Gdy upieczone placki ostygną, wyjąć je z foremek.
- Przygotować ciasto do złożenia. Na pierwszy placek wylewać łyżeczką herbatę, aż stanie się miękki i wilgotny. Następnie wylać lekko ciepły budyń.
- Przykryć drugim plackiem i również delikatnie nasączyć go herbatą. Rozprowadzić równomiernie ogrzany w ciepłej wodzie kajmak .
- Przykryć trzecim plackiem z polewą z orzechów, cukru i miodu.
Przepis
Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin. Kroić na kwadraty, a każdy z nich można dodatkowo przyozdobić połówką orzecha włoskiego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl