Orzechowiec. Wypełnione orzechami ciasto grzechu warte

Orzechowiec to ciasto kruche przekładane kremem budyniowym, kajmakiem i orzechami włoskimi. Jest ciężkie, słodkie i idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. Przekona do siebie nawet tych, którzy za orzechami nie przepadają.

OrzechowiecOrzechowiec
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja klasy L
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu lipowego lub gryczanego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do nasączenia ciasta:

  • 0,5 szklanki mocnego naparu z czarnego herbaty

Kremy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej z orzechami lub o smaku orzechowym

Polewa orzechowa:

Przepis na formę o wymiarach ok. 20x30 cm

  • Mąkę przesiać z sodą i cukrami, dodać zimne masło i posiekać składniki razem wraz z miodem i mlekiem – jak na kruche ciasto. Wyrobić bardzo krótko, by nie ogrzewać ciasta dłońmi.
  • Ciasto chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć i podzielić na 3 części. Wylepić ciastem 3 natłuszczone formy o tej samej wielkości (ok. 20x30 cm).
  • Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, następnie dodać orzechy włoskie i lekko je skarmelizować.
  • Po przestudzeniu wyłożyć na jeden z placków.
  • Wszystkie placki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 300 ml.
  • Gdy upieczone placki ostygną, wyjąć je z foremek.
  • Przygotować ciasto do złożenia. Na pierwszy placek wylewać łyżeczką herbatę, aż stanie się miękki i wilgotny. Następnie wylać lekko ciepły budyń.
  • Przykryć drugim plackiem i również delikatnie nasączyć go herbatą. Rozprowadzić równomiernie ogrzany w ciepłej wodzie kajmak .
  • Przykryć trzecim plackiem z polewą z orzechów, cukru i miodu.

Przepis

Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin. Kroić na kwadraty, a każdy z nich można dodatkowo przyozdobić połówką orzecha włoskiego.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał