Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką
Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
Budyń:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy (standardowy, bez cukru)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Beza:
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Kokosowa pierzynka:
- 50 g wiórek kokosowych
- 25 g masła
- 25 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 sztuki kiwi
- 1-2 łyżki kaszy manny
- Kokosowy wierzch: wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli przygotowania dalszych etapów ciasta.
- Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną.
- Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
- Budyń: połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.
- Całość zagotować, energicznie mieszając. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi.
- Beza: białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Wierzch: na masę budyniową zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze