Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynkąKruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką
Diana Rusiłowicz

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy (standardowy, bez cukru)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli

Kokosowa pierzynka:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 sztuki kiwi
  • 1-2 łyżki kaszy manny

Przepis

  • Kokosowy wierzch: wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli przygotowania dalszych etapów ciasta.
  • Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną.
  • Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
  • Budyń: połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.
  • Całość zagotować, energicznie mieszając. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi.
  • Beza: białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Wierzch: na masę budyniową zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja