Trwa ładowanie...
d4ie2wf
30-06-2022 08:27

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Przepis

Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".

d4ie2wf
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy (standardowy, bez cukru)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli

Kokosowa pierzynka:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 sztuki kiwi
  • 1-2 łyżki kaszy manny
Przepis
  • Kokosowy wierzch: wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli przygotowania dalszych etapów ciasta.
  • Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną.
  • Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
  • Budyń: połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.
  • Całość zagotować, energicznie mieszając. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi.
  • Beza: białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Wierzch: na masę budyniową zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ie2wf
d4ie2wf
d4ie2wf
d4ie2wf
Więcej tematów
d4ie2wf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj