WP

Rożki pomarańczowe. Proste i szybkie ciasteczka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się

Kruche ciasteczka w kształcie rożków ze słodką pomarańczową posypką. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Ciasteczka będą doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16 g
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g masła
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • około 90 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
WP
Przepis

Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy. Ciasto zagnieść krótko rękoma. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP