Rożki pomarańczowe. Proste i szybkie ciasteczka
Kruche ciasteczka w kształcie rożków ze słodką pomarańczową posypką. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Ciasteczka będą doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 70 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16 g
- 100 g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
- około 90 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy. Ciasto zagnieść krótko rękoma. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze