Trwa ładowanie...
djxqrkr
26-08-2021 11:13

Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać

Przepis

Bardzo proste w przygotowaniu ciacho z sezonowymi owocami. Jest delikatne, kruche i pięknie pachnie. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, poradzi sobie z nim każdy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

djxqrkr
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g dobrze schłodzonego masła
  • 1 jajko

Masa owocowa:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g malin
  • 150 g borówki
  • 250 g umytych, pokrojonych truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra–dół.
  • Blaszkę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta).
  • Z gotowego ciasta odłożyć około 300 g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa owocowa:

  • Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i znów delikatnie wymieszać.
  • Przygotowane owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Ciasto wyjąć z lodówki i odrywać, tak skubać małe kawałeczki ciasta, układać je na owocach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
djxqrkr
Więcej tematów
djxqrkr