Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać
Bardzo proste w przygotowaniu ciacho z sezonowymi owocami. Jest delikatne, kruche i pięknie pachnie. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, poradzi sobie z nim każdy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Masa owocowa:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 300 g malin
- 150 g borówki
- 250 g umytych, pokrojonych truskawek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra–dół.
- Blaszkę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta).
- Z gotowego ciasta odłożyć około 300 g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa owocowa:
- Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i znów delikatnie wymieszać.
- Przygotowane owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Ciasto wyjąć z lodówki i odrywać, tak skubać małe kawałeczki ciasta, układać je na owocach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze