Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Wegański deser
Kruche ciasto tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem żółtek i masła. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się o wegańską wersję. W niczym nie ustępuje ona klasycznej. Do tego czekoladowy krem i świeże owoce. Przepis z bloga "Marta M.".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Krem z białej czekolady:
- 120 g białej czekolady (wegańskiej)
- 1 szklanka śmietanki kokosowej
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 160 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- świeże owoce
Krem:
- W rondelku podgrzewamy na małym ogniu czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy co jakiś czas i uwarzamy aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy ostygnie przekładamy krem do lodówki.
Ciasto kruche:
- W misie od miksera umieszczamy wszystkie składniki i ucieramy, aż ciasto przybierze formę kruszonki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykładamy blaszkę ciastem i dociskamy je palcami do blaszki, tak, aby ciasto się zlepiło. Odkładamy blaszkę do lodówki na minimum 60 minut.
- Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ciasto około 15 minut lub do zarumienienia.
- Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie.
- Na wystudzone i chłodne ciasto rozsmarowujemy stężały krem i dekorujemy truskawkami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl