Trwa ładowanie...
d44xa7f
d44xa7f

Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Wegański deser

Przepis

Kruche ciasto tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem żółtek i masła. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się o wegańską wersję. W niczym nie ustępuje ona klasycznej. Do tego czekoladowy krem i świeże owoce. Przepis z bloga "Marta M.".

2.5
(4 głosy)
Oceń:
d44xa7f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Wegański deser
Marta M.
Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Wegański deser
Składniki

Krem z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady (wegańskiej)
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 160 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • świeże owoce
Przepis

Krem:

  • W rondelku podgrzewamy na małym ogniu czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy co jakiś czas i uwarzamy aby nie doprowadzić do wrzenia.
  • Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy ostygnie przekładamy krem do lodówki.

Ciasto kruche:

  • W misie od miksera umieszczamy wszystkie składniki i ucieramy, aż ciasto przybierze formę kruszonki.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykładamy blaszkę ciastem i dociskamy je palcami do blaszki, tak, aby ciasto się zlepiło. Odkładamy blaszkę do lodówki na minimum 60 minut.
  • Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ciasto około 15 minut lub do zarumienienia.
  • Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie.
  • Na wystudzone i chłodne ciasto rozsmarowujemy stężały krem i dekorujemy truskawkami.
  • Ciasto przechowujemy w lodówce.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Kruche ciasto z kremem i truskawkami. Wegański deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d44xa7f
d44xa7f
d44xa7f

d44xa7f
d44xa7f
d44xa7f