WP
WP

Najprostsze ciasto z truskawkami. Przygotujesz błyskawicznie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się

Proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju to wiosenny klasyk. - Ciasto jest puszyste, wilgotne od owoców i ładnie pachnie. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Można je przygotować również z rabarbarem lub malinami - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 200 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450-500 g truskawek lub rabarbaru
  • cukier puder do posypania
Przepis

Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli będziemy używać rabarbaru, pokroić go na kawałeczki. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Do czystej, suchej miski przełożyć całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać mikserem przez około 4 minuty, aż powstanie puszysta piana. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP