Najprostsze ciasto z truskawkami. Przygotujesz błyskawicznie
Proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju to wiosenny klasyk. - Ciasto jest puszyste, wilgotne od owoców i ładnie pachnie. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Można je przygotować również z rabarbarem lub malinami - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
1. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli będziemy używać rabarbaru, pokroić go na kawałeczki.
3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
4. Do czystej, suchej miski przełożyć całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać mikserem przez około 4 minuty, aż powstanie puszysta piana.
5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać.
6. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką.
7. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut.
8. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze