Ciasteczka owsiane z żurawiną i daktylami. Przyjemnie chrupią
Napakowane bakaliami ciasteczka owsiane z powodzeniem zastąpią sklepowe batoniki. Są idealne jako przekąska do pracy lub słodki dodatek do popołudniowej kawy. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
• 80 g mąki pszennej
• 60 g mąki migdałowej
• 50 g wiórków kokosowych
• 120 g płatków owsianych
• 80 g suszonej żurawiny
• 50 g suszonych daktyli
• 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 125 g oleju kokosowego
• 4 łyżki miodu
• 1 jajko
Piekarnik rozgrzej do 150 st. C. Suszone owoce posiekaj. Mąki, wiórki kokosowe, płatki owsiane, sodę
i posiekane suszone owoce włóż do jednej miski. W garnuszku podgrzej olej kokosowy i miód, rozpuść. Chwilę przestudź. Zawartość garnuszka wlej do suchych składników i wymieszaj. Dodaj jajko, ponownie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy 4‒5 cm. Ustaw je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią. Piecz przez 18 minut, do złotego koloru. Ciasteczka po wyjęciu mogą być ciągle miękkie. Stwardnieją podczas studzenia.
Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami"
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze