Chłodnik ogórkowy z orzechami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- 400 ml bulionu na włoszczyźnie
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki siekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z przestudzonym bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około cztery godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze