Trwa ładowanie...
d35upzr
d35upzr

Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami

Przepis

Biała kiełbasa najczęściej ląduje w żurku. Jednak równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Upieczona z cebulką i suszonymi śliwkami będzie pysznym wielkanocnym daniem. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Gotuj ze mną
Składniki
  • 6 parzonych kiełbasek białych
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku.

Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem, ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem, tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem, pieczywem lub surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d35upzr

Podziel się opinią

3
2
Share
d35upzr
d35upzr
d35upzr
d35upzr
Więcej tematów
d35upzr