Trwa ładowanie...
d61wjx1
d61wjx1

Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami

Przepis

Biała kiełbasa najczęściej ląduje w żurku. Jednak równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Upieczona z cebulką i suszonymi śliwkami będzie pysznym wielkanocnym daniem. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d61wjx1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Gotuj ze mną
Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Składniki
  • 6 parzonych kiełbasek białych
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku.

Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem, ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem, tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem, pieczywem lub surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d61wjx1
Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d61wjx1
d61wjx1

d61wjx1
d61wjx1
d61wjx1