Bardzo proste ciasto z cukinią i orzechami. Idealne na jesień
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością bakalii. Wspaniale smakuje z kawą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Na ile osób: | 4-6 |
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 130 ml oleju
- 130 g ciemnego cukru, można użyć dowolnego (użyłam cukru trzcinowego dark muscovado)
- 350 g cukinii startej na dużych oczkach razem ze skórką
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- 300 g mąki pszennej użyłam tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.
- Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier z wanilią, cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty do połączenia składników (jeśli ciemny cukier zbije się w duże grudki, należy je trochę rozetrzeć łyżką).
- Następnie do jajecznej masy dodać cukinię, ale przed dodaniem należy ją dobrze osączyć w dłoniach, dobrze odcisnąć sok.
- Po dodaniu cukinii krótko wymieszać mikserem.
- Do mąki dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę dodać do masy z cukinią i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Do ciasta dodać orzechy, rodzynki i wymieszać krótko szpatułką.
- Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze