Aromatyczny i puszysty chlebek ziołowy. Hit każdej domówki
Puszysty chlebek ziołowy to hit każdej domówki. Przepięknie pachnie, jest bardzo puszysty i delikatny. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z serkiem śmietankowym, sałatką czy grillowanym mięsem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 40 g drożdży świeżych
- ½ łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Składniki na masę ziołową:
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10 g liści bazylii
- 60 g masła
Przepis
- Wszystkie składniki na masę ziołową blendujemy. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
- Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30 cm na 40 cm.
- Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm. 5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
- Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl