Trwa ładowanie...
d45opnh
oprac. Katarzyna Gileta
23-11-2021 11:53

Aromatyczny i puszysty chlebek ziołowy. Hit każdej domówki

Przepis

Puszysty chlebek ziołowy to hit każdej domówki. Przepięknie pachnie, jest bardzo puszysty i delikatny. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z serkiem śmietankowym, sałatką czy grillowanym mięsem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d45opnh
2.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Składniki na masę ziołową:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 60 g masła
Przepis
  • Wszystkie składniki na masę ziołową blendujemy. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.
  • Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30 cm na 40 cm.
  • Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm. 5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
  • Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczny i puszysty chlebek ziołowy. Hit każdej domówki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
3
Share
d45opnh

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45opnh
d45opnh
d45opnh
d45opnh
Więcej tematów
d45opnh