Aromatyczne smażone ziemniaki
Mamy dla was doskonały przepis na smażone ziemniaczki z cebulą i zieloną papryką. Sekretnym składnikiem jest ocet balsamiczny, który doskonale podkręci smak. Takie ziemniaczki to znakomity dodatek do mięs, sadzonych jajek, jarzyn z wody itp.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 5 średnich ziemniaków
- 3 cebule
- 2 zielone papryki
- 8 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- oliwa
- kilka kropli ostu balsamicznego
- sól, pieprz
- Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski.
- Ziemniaki, cebulę i paprykę umieścić w misce, przyprawić sola i pieprzem, wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zawartość miski i liść laurowy. Przez 10 minut smażyć w wysokiej temperaturze, potem zmniejszyć płomień, dodać obrany, grubo pokrojony czosnek i smażyć dalsze 20 minut mieszając, aby potrawa nie przywarła.
- Jeśli to konieczne ziemniaki obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy, ponownie przełożyć na patelnię, dodać ocet i po przemieszaniu i kilkuminutowym smażenie podawać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze