Trwa ładowanie...
d2ysnk7
10-09-2020 10:01

Zupa krem z pieczarek

Przepis

Prezentuje się wybornie i tak też smakuje - zupa krem z pieczarek to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie.

d2ysnk7
4.3
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 5 szklanek rosołu lub wywaru z jarzyn
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • sól
  • odrobina białego pieprzu
Przepis
  • Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
  • Gdy pieczarki będą prawie miękkie, łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez około 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy.
  • Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba doprawiamy do smaku.
  • Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem z pieczarek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7