Trwa ładowanie...
d1fez8e

Jak zrobić rosół idealny? Przepis na rosół i składniki na perfekcyjny mięso-warzywny bulion

Rosół to punkt obowiązkowy niedzielnego obiadu w wielu polskich domach. Jest uważany za jedną z najbardziej szlachetnych zup, poleca się go na chorobę, przeziębienie i kaca, jest też doskonałą bazą do innych zup. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, ale żeby wywar był klarowny i miał bogaty aromat, trzeba przestrzegać kilku zasad. Jakie składniki są potrzebne do ugotowania rosołu? Jak przygotować taką zupę?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowy rosół z makaronem
Domowy rosół z makaronem (Adobe Stock)
d1fez8e

Historia rosołu – jak powstała słynna zupa?

Rosół gości na stołach wielu osób, jednak niewiele z nas słyszało o ciekawej genezie powstania tej zupy. Czy Ty wiesz, jak powstał rosół, jaka jest historia rosołu? Otóż, jest to efekt długiego gotowania mięsa, które dawniej w celu zakonserwowania było zasalane i suszone. Wywar powstały po gotowaniu nazywano rozsołem albo rozsolem. Z czasem, ze względu na interesujący smak wywaru, zaczęto dodawać do niego warzywa oraz inne przyprawy, jako przeciwwagę dla słonego smaku pochodzącego z soli.

Rosół - jakie mięso dać do rosołu?

d1fez8e

Podstawą rosołu jest dobrej jakości mięso. Zazwyczaj rosół gotuje się na kilku rodzajach mięsa - wtedy jego smak jest najbardziej złożony i zupa jest wtedy najsmaczniejsza. Najczęściej rosół przyrządza się na dwóch rodzajach mięsa:

  • Kura albo kurczak (cały lub elementy - skrzydełka, korpus, szyja, wątróbka, żołądki, serduszka),
  • Wołowina (na przykład szponder, łata albo antrykot).

Do zupy można dodać także kaczkę, królika, perliczkę, dziczyznę albo cielęcinę. Trzeba pamiętać, że mięsem, które nie nadaje się na rosół jest wieprzowina, ponieważ wywar z niej jest mętny i rozbielony.

 Adobe Stock

Rosół gotowany na mięsie drobiowym albo na cielęcinie będzie jaśniejszy i delikatniejszy w smaku, z kolei na ciemnym mięsie, takim jak wołowina albo dziczyzna będzie nieco ostrzejszy. Smaku przydadzą również podroby. Mięsa powinno być sporo, po włożeniu do garnka, w którym gotujemy rosół, musi zajmować co najmniej połowę objętości.

d1fez8e

Jak zrobić rosół - jakie warzywa i przyprawy dodaje się do zupy?

Warzywa, które dodawane są do rosołu, nazywa się włoszczyzną. Po tą nazwą kryje się cały zestaw jarzyn, które obowiązkowo trzeba dodać do rosołu, żeby ugotować smaczny i esencjonalny bulion. W skład włoszczyzny wchodzą:

  • Marchewka – 2/3 sztuki, ich duża ilość sprawi, że zupa będzie zbyt słodka,
  • Pietruszka korzeń - 2 sztuki,
  • Seler - pół średniej wielkości selera,
  • Por - kawałek, w zależności od tego, jak intensywny smak lubimy,
  • Cebula – 2/3 średniej wielkości,
  • Biała kapusta – dwa liście.

Warzywa korzeniowe trzeba obrać albo dokładnie wyszorować. Cebulę warto zostawić w łupinie, ponieważ nada ona zupie ładny, złocisty kolor. Dodatkowo, przed dodaniem warzyw do bulionu, warto je zrumienić na suchej patelni albo podpiec bezpośrednio nad palnikiem kuchenki – to patent szefów kuchni. Nie należy się martwić, jeśli jarzyny delikatnie się przypalą - dzięki temu zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak i głęboki kolor.

d1fez8e

Podstawowe przyprawy, jakie dodaje się do rosołu, to:

  • sól,
  • pieprz (najlepiej ziarnisty),
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Niektórzy dodają do bulionu trochę czosnku, a dla zaostrzenia smaku można dodać również odrobinę świeżego imbiru. Przypraw nie może być zbyt wiele, ponieważ smak zupy powinny tworzyć przede wszystkim aromaty mięsa oraz warzyw. Dodatkowo, do gotowego rosołu warto dorzucić natkę pietruszki, świeży lubczyk czy nać selera.

Gotowanie rosołu - jak ugotować pyszny bulion?

Gotowanie rosołu nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Podpowiadamy, jak krok po kroku ugotować rosół:

d1fez8e

1. Mięso dzielimy na kawałki i płuczemy w zimnej wodzie,

2. Umyte mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą,

3. Ustawiamy garnek na gazie i podgrzewamy powoli, woda powinna się jedynie delikatnie bulgotać, nie należy doprowadzać bulionu do wrzenia,

4. Odszumiamy wodę – ścięte białko mięsa tworzy na powierzchni przyszłego rosołu nieapetyczną szarą pianę – należy zebrać ją łyżką,

d1fez8e

5. Gdy mięso będzie już ugotowane, do garnka dodajemy warzywa oraz przyprawy,

6. Rosół jest gotowy, gdy warzywa są miękkie, na koniec można go dodatkowo doprawić świeżo startym pieprzem albo, jeśli jest taka potrzeba, dodać więcej soli,

7. Ostatnim krokiem jest posypanie rosołu świeżymi ziołami, wedle upodobania

Rosół - porady

Jak widzisz, przygotowanie rosołu wcale nie jest trudne ani skomplikowane. Żeby zupa była klarowna i miała nasycony smak warto znać jeszcze kilka trików:

  • W trakcie gotowania mięsa, jak wspomnieliśmy już wyżej, z powierzchni bulionu należy ściągać szumowiny, jeśli się tego nie zrobi zupa nie będzie czysta i klarowna,
  • Podczas gotowania zupy warto dolewać do garnka zimnej wody. Dzięki temu bulion nie będzie się mocno gotował i będziemy uzupełniać parującą wodę,
  • Wszystkie zielone liście (pietruszkę, lubczyk, a nawet pora i kapustę) można związać białą, bawełnianą nitką. Gdy zupa się ugotuje taki “pakunek” będzie można łatwo wyjąć z garnka, przez co dodatki się nie rozgotują i nie będą utrudniały nalewania zupy,
  • Gotowy bulion najlepiej podać z makaronem albo zacierkami i posypać świeżą pietruszką lub koperkiem.
d1fez8e

Rosół – baza do innych potraw

Rosół, którego nie zje się pierwszego dnia, warto zamienić w inną smaczną zupę, na przykład pomidorową albo krupnik. Bulion można przechowywać w zamkniętych słoikach albo zamrozić do późniejszego wykorzystania. Najlepiej przechowywać płyn oraz warzywa i mięso osobno, w innym przypadku mogą skisnąć.

Ugotowane mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Na bazie mięsa można przygotować na przykład smaczny sos. Ugotowane mięso, a także resztki warzyw, można zmielić, doprawić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów albo pasztecików.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fez8e

Podziel się opinią

Share

d1fez8e

d1fez8e