Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i ricottą to doskonały pomysł na kolację lub obiad. Muszle możemy zapiec pod beszamelem lub - w lżejszej wersji - w sosie pomidorowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- około 20-25 sztuk makaronu Conchiglioni
- 50 dag szpinaku (najlepiej świeżego)
- 1 opakowanie serka ricotta (około 250 g)
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
Na sos beszamelowy:
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 10 dag twardego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 opakowanie tartego parmezanu
- Szpinak należy dokładnie wypłukać, osuszyć i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać.
- Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
- Sos beszamelowy: 30 g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wlać mleko (500 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. Aby sos był mniej kaloryczny, można zrezygnować z dodatku sera. Jeżeli chcemy, aby muszelki były pokryte sosem jedynie w niewielkiej ilości, wówczas można przygotować go z połowy składników.
- Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
- Zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 st. C, przez około 15 minut, do momentu, aż parmezan lekko się zarumieni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze