Trwa ładowanie...
d2hhaum
17-10-2021 09:01

Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie

Przepis

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i ricottą to doskonały pomysł na kolację lub obiad. Muszle możemy zapiec pod beszamelem lub - w lżejszej wersji - w sosie pomidorowym.

d2hhaum
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Vladimir - stock.adobe.com
Składniki
  • około 20-25 sztuk makaronu Conchiglioni
  • 50 dag szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 1 opakowanie serka ricotta (około 250 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku

Na sos beszamelowy:

  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie tartego parmezanu
Przepis
  • Szpinak należy dokładnie wypłukać, osuszyć i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać.
  • Sos beszamelowy: 30 g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wlać mleko (500 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. Aby sos był mniej kaloryczny, można zrezygnować z dodatku sera. Jeżeli chcemy, aby muszelki były pokryte sosem jedynie w niewielkiej ilości, wówczas można przygotować go z połowy składników.
  • Makaron ugotować al dente. Napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
  • Zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 st. C, przez około 15 minut, do momentu, aż parmezan lekko się zarumieni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem. Prosto i smacznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj