Wytrawny sos wiśniowy
Wiśnie kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkimi dżemami, galaretkami i sokami. Świeże lub mrożone owoce można dodawać do ciast i deserów. Jednak wiśnie, ze względu na swój kwaskowaty smak oraz intensywny aromat, który doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, świetnie sprawdzą się w roli dodatku do mięs. Wytrawny wiśniowy sos podkręci smak pieczonej kaczki lub filetu z kurczaka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 200 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki klarowanego masła lub tłuszczu wytopionego z mięsa,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
- pieprz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj wiśnie, cukier i przyprawy. Wlej wino. Gotuj sos przez ok. 15 minut, aż się zredukuje. W razie potrzeby możesz go dosłodzić i zagęścić mąką ziemniaczaną, rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Podawaj z grillowaną lub pieczoną piersią kurczaka i ziemniakami z wody.
Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze