Trwa ładowanie...
d2hdg1x
11-07-2017 08:52

Wytrawny sos wiśniowy

Przepis

Wiśnie kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkimi dżemami, galaretkami i sokami. Świeże lub mrożone owoce można dodawać do ciast i deserów. Jednak wiśnie, ze względu na swój kwaskowaty smak oraz intensywny aromat, który doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, świetnie sprawdzą się w roli dodatku do mięs. Wytrawny wiśniowy sos podkręci smak pieczonej kaczki lub filetu z kurczaka.

d2hdg1x
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki klarowanego masła lub tłuszczu wytopionego z mięsa,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • pieprz.
Przepis

Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj wiśnie, cukier i przyprawy. Wlej wino. Gotuj sos przez ok. 15 minut, aż się zredukuje. W razie potrzeby możesz go dosłodzić i zagęścić mąką ziemniaczaną, rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Podawaj z grillowaną lub pieczoną piersią kurczaka i ziemniakami z wody.

Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce

Wytrawny sos wiśniowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
d2hdg1x
Więcej tematów
d2hdg1x