Trwa ładowanie...
d4kc62v
d4kc62v

Włoskie inspiracje. Ossobuco, czyli przysmak z Mediolanu

Przepis

Ossobuco to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. Jej bazą jest mięso – obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4kc62v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki
  • gicz cielęca z kością ok.1 kg
  • szklanka białego wina
  • puszka pomidorów
  • szklanka mąki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • seler
  • czosnek

Gremolata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki posienkanej pietruszki
Przepis

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po około 20 miniutach wyjmujemy mięso i dodajemy masło, wino, pomidory oraz pokrojone w kostkę warzywa – seler, marchewkę i cebulę.

Po około 25 minutach do garnka z powrotem wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos, którym polejemy przy podaniu mięso. Dokładnie mieszamy skórkę cytryny, pietruszkę i rozdrobniony czosnek.

d4kc62v
Włoskie inspiracje. Ossobuco, czyli przysmak z Mediolanu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4kc62v
d4kc62v

d4kc62v
d4kc62v
d4kc62v