Trwa ładowanie...
d1v4j1g
31-10-2018 13:50

Włoskie inspiracje. Ossobuco, czyli przysmak z Mediolanu

Przepis

Ossobuco to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. Jej bazą jest mięso – obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu.

d1v4j1g
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • gicz cielęca z kością ok.1 kg
  • szklanka białego wina
  • puszka pomidorów
  • szklanka mąki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • seler
  • czosnek

Gremolata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki posienkanej pietruszki
Przepis

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po około 20 miniutach wyjmujemy mięso i dodajemy masło, wino, pomidory oraz pokrojone w kostkę warzywa – seler, marchewkę i cebulę.

Po około 25 minutach do garnka z powrotem wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos, którym polejemy przy podaniu mięso. Dokładnie mieszamy skórkę cytryny, pietruszkę i rozdrobniony czosnek.

Włoskie inspiracje. Ossobuco, czyli przysmak z Mediolanu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
Więcej tematów
d1v4j1g