Włoskie inspiracje. Ossobuco, czyli przysmak z Mediolanu
Ossobuco to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. Jej bazą jest mięso – obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- gicz cielęca z kością ok.1 kg
- szklanka białego wina
- puszka pomidorów
- szklanka mąki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- seler
- czosnek
Gremolata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki posienkanej pietruszki
Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po około 20 miniutach wyjmujemy mięso i dodajemy masło, wino, pomidory oraz pokrojone w kostkę warzywa – seler, marchewkę i cebulę.
Po około 25 minutach do garnka z powrotem wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos, którym polejemy przy podaniu mięso. Dokładnie mieszamy skórkę cytryny, pietruszkę i rozdrobniony czosnek.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze