Wafle z galaretką. "Kryzysowy" deser krok po kroku
Wafle z galaretką to deser, który wiele osób z pewnością pamięta z dzieciństwa. Warto więc sobie go przypomnieć i przygotować na Święta. Nasz przepis jest już niejednokrotnie sprawdzony, a wafle zawsze się udają i nie są "rozmiękłe". Koniecznie sami się o tym przekonajcie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- Należy przygotować 2 garnuszki i w każdym z nich umieścić po 1/2 śmietany, margaryny oraz 1/2 szklanki cukru.
- Zawartość obu garnuszków zagotować i wymieszać, a następnie osobno połączyć z suchymi galaretkami.Masy powinny być jednolite, a galaretki dokładnie rozpuszczone.
- Masy ostudzić tak, aby były lekko tężejące, ale nadał płynne, żeby można było je swobodnie rozsmarować na waflach.
- Po tym czasie na folii spożywczej ułożyć pierwszego wafla i posmarować go masą rozprowadzając ją równo po całej powierzchni, a następnie dociskając przykryć drugim waflem.
- Wafle przekładać naprzemiennie obiema masami - ostatni powinien być pusty.
- Całość dokładnie owinąć folią oraz odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce obciążając jakimś cięższym przedmiotem.
- Wafle pozostawić minimum na kilka godzin, aby masa całkowicie stężała.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze