Udka w chrupiącej panierce
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg średnich udek
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka (można użyć gotowej lub własnej mieszanki)
- papryka słodka i ostra do smaku
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Następnie włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, aby posypka pokryła każdy kawałek mięsa.
Udka obsmażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 190 stopniach około 30-40 minut (w zależności jak duże mamy porcje).
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze