Twarogowe placuszki z kaszą manną. Z tym przepisem pokochasz poranki

Placuszki twarogowe z kaszą manną, to prosty i konkretny przepis na małe co nieco. Zrobisz je tylko z 4 składników: twarogu, jajek, garstki kaszy manny i odrobiny cukru. Możesz je podawać z konfiturą lub posypać cukrem pudrem. Są bardzo sycące i smakują małym oraz dużym. Idealne na śniadanie, deser lub na wynos. Przepis na placuszki twarogowe dostaliśmy od Pani Ani, autorki bloga "Zjem cię" na dziesie.wp.pl.

Twarogowe placuszki z kaszą manną. Z tym przepisem pokcoasz porankiTwarogowe placuszki z kaszą manną. Z tym przepisem pokcoasz poranki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 80 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Przepis

  • Twaróg rozkrusz w dłoniach. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość ręcznie wyrób.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu.
  • Mokrymi dłońmi formuj placuszki i smaż je po minimum 5 minut z każdej strony. Ja swoje smażę na największym palniku ustawionym na minimum. Podczas odwracania placuszków warto użyć 2 łopatek.
  • Gotowe placki serwuj z ulubionymi dodatkami: jogurtem naturalnym, konfiturą, świeżymi owocami lub miodem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości