Szparagi zapiekane z żółtym serem
Szparagi są nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe warzywa. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej szczególnie, że sezon trwa dość krótko.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Szparagi obrać, umyć w zimnej wodzie. Gotować 20-30 min. w osolonej wodzie.
- Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć przyprawioną na patelni z dodatkiem oleju.
- Boczek pokroić w kostkę, dodać ząbek czosnku i tak, jak cebulę podsmażyć na patelni.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Po ugotowaniu szparagi włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać smażoną cebulą oraz boczkiem.
- Wstawić do piekarnika na 10 minut, wyjąć posypać startym żółtym serem i wstawić jeszcze na jakieś 2 minuty.
- Po wyjęciu przełożyć na talerz.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze