Sorbet truskawkowy w 5 minut
Sezon truskawkowy w pełni. W upalny dzień polecamy przepyszny sorbet. Doskonale orzeźwia, a przy tym bajecznie smakuje. Deser można przygotować ze świeżych lub mrożonych owoców. Przepis jest banalnie prosty i szybki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 kg truskawek,
- 1 szklanka wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie: laska wanilii lub listki mięty.
Truskawki opłucz i usuń szypułki. Zasyp owoce cukrem i zalej wodą, dodaj sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Możesz dodać posiekane listki mięty lub ziarenka wanilii. Masę przełóż do pojemnika i wstaw co zamrażarki na ok. 6 godzin. Co godzinę mieszaj, by napowietrzyć sorbet i nadać mu odpowiednią konsystencję. Podawaj w pucharkach.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze