Sałatka ze śledziem. Przepyszny sposób na rybkę
Sałatka śledziowa z ziemniakami sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnych imprez. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Do śledzia:
- kilka filetów z matiasa
- 2 średnie białe cebule
- 100 ml oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
- kilka gałązek świeżego
- tymianku
- pieprz czarny
Do sałatki:
- kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2–3 łyżki musztardy francuskiej
- kilka gałązek koperku
- kilka łyżek oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
- sól, pieprz czarny
Jeśli masz dobre matiasy, to od razu pokrój je w ukośne kawałki o szerokości 1,5 cm. Jeśli jednak masz tylko śledzia à la matias i na dodatek jest słony, to włóż go do mleka
wymieszanego pół na pół z wodą na 2–3 godziny, potem osącz, wysusz i pokrój jak w opisie wyżej. Włóż śledzia do miski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dorzuć do śledzia, dodaj gałązki tymianku, odrobinę świeżo mielonego pieprzu, wlej olej. Odstaw na noc do lodówki. Ziemniaki dobrze wystudź. Obierz ze skórki, podziel na pół i pokrój w plastry. Ze śledzi usuń gałązki tymianku i dopiero wtedy dorzuć do nich ziemniaki. Dodaj musztardę i posiekany drobno koperek. Delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze trochę oleju. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstaw na godzinę, żeby smaki się dobrze "przegryzły".
Wiem, że macerowanie śledzia może być trochę uciążliwe, ale zapewniam, że warto! Jeśli masz w spiżarni mały słoik kurek marynowanych, to odcedź je z zalewy i dorzuć do sałatki. Będzie jeszcze szlachetniejsza i bardziej wykwintna. Idealna na imprezę pod schłodzony destylat, z ziemniaków oczywiście.
Olej rzepakowy z Góry św. Wawrzyńca to mój ulubiony olej rzepakowy tłoczony na zimno, kto choć raz go spróbuje, nie zamieni na inny. Jeśli nie masz go pod ręką, to użyj swojego ulubionego oleju rzepakowego, lnianego lub rydzowego. Ważne, żeby to był dobrej jakości olej tłoczony na zimno.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze