Rzymskie kopytka, czyli gnocchi a'la Romana
Gnocchi a'la Romana, czyli rzymskie gnocchi cieszą się sporą popularnością wśród fanów kopytek. Ich sekret to dodatek parmezanu, który nadaje im niesamowitego smaku, idealnie współgrającego z masłem. Prosto, dużo i pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g parmezanu
- 1 l mleka
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g masła
- 250 g kaszy manny
- 1 jajko
- tłuszcz do posmarowania formy
Parmezan zblenduj na drobne cząstki. Mleko zagotuj z solą, gałką muszkatołową oraz połową masła. Do gorącego mleka wsyp kaszę, 50 g parmezanu i dodaj jajko. Mieszaj energicznie na średnim ogniu do czasu, aż całość zgęstnieje. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię i pozostaw do stężenia. Gdy masa stężeje, pokrój ją w kostkę lub inne dowolne kształty. Układaj je w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie. Wierzch obsyp pozostałą częścią parmezanu oraz kawałkami masła. Piecz w 200 stopniach C przez około 20-30 minut do czasu, aż powierzchnia kluseczek będzie apetycznie złocista i delikatnie chrupiąca.
zobacz także: domowe paluszki rybne - bez zbędnej chemii
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski