Rolada ziemniaczana. Doskonały dodatek do dania głównego
Z ziemniaków możemy przygotować wiele niesamowicie smacznych i oryginalnych dań. Na obiad lub kolację proponujemy roladę ziemniaczaną. Dobrze smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięsa. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- ½ kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 całe jajka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- pęczek szczypiorku
- 280 g serka śmietankowego
- 10 dag szynki wieprzowej w plastrach
- 10 dag sera żółtego
- Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski, wbijam jajka, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dodaję posiekany drobno szczypiorek.
- Dokładnie mieszam i wykładam połowę masy ziemniaczanej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masę smaruję połową serka, następnie układam szynkę i rozsmarowuję pozostały serek.
- Ponownie wykładam pozostałą masę ziemniaczaną i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze